Uteritt och mobiljakt (olivia)


Idag red jag ut på Aradis tillsammans med Ella på Thori och med Glod o Pärla som handhästar. Vi red upp mot Snesslinge och Ella hjälpte mig att försöka få Aradis att gå samlat och energiskt i skritten. I början var hon mest irriterad men blev villigare mot slutet. Jag kände en väldig skillnad på hennes reaktioner i förhållningarna. Kul! Vi hade oxå en väldigt intressant  "skattjakt". Ella upptäckte plötsligt att hennes mobil var borta, så vi red tillbaka samma väg för att leta efter den. och visst! där låg  den och glänste i solen =) När vi inte var så långt hemifrån började Pärla ( som satt fast i Glod, som i sin tur satt fast i Thori) att krångla. Hon lyckades slita sej och fick gå / springa hem på egen hand. Lite pinsamt när vi red förbi en gård där det stog två tanter och stirrade på oss^^  Men allt gick bra iallafall och alla kom välskinnade tillbaka. Ännu en lyckad ridtur =)

Jag och Aradis. Fotograf: EllaAradis i vårsolen =)

Krumsprång, lastning och härlige Glitnir! (Ella)

Igår var det full fart här i stallet.
Efter att jag kom hem från jobbet bar dte raka vägen ut i stallet. Först skulle det ridas. Matilda red Blakkur och jag tog premiärturen på Pärla. Vi red vicklingebackarna och allt var frid och fröjd Inte för att Pärla var särskilt intresserad av att egentlkigen göra dte jag vile, men hon var relativt samarbetsvillig. Men någon tölt var hon inte intresserad av, däremot verkade hon förvånad över att jag faktiskt drev i galoppen och ville att hon skulle ta i. Traven och galoppen var i övrigt jättefina.

På slutet av turen kände jag att hon inte riktigt brydde sig om vad jag ville att n skulel göra. Som tex att stå still när jag sa det, gå fram i det tempo jag ville etc etc. Jag bad Matilda rida lite i förväg och bad Pärla stå still. Nähä, det hade hon ingen lust med. Först började hon trampa och stegra sig. Varpå jag sa ifrån mycket bestämt. Och då flög den lilla damen i luften. Hon bockade och kastade sig och sparkade bakut. Världens krumsprång. Jag lät inte dte bekomma mig nämnvärt utan koncentrerade mig på att få henne att göra dte jag bett henen om från början. Att lyssna på mig och jag kompromissad einte en millimeter. Pärla blev alltmer frustrerad och förbannad och den söta lilla damen var helt plötsligt en förbannad häst på 350 kilo som inte ville samarbeta för fem öre. Hon höll på så i säkert en kvart och gjorde sit tbästa för att få av mig. Hon var löddrig både på halse och huvudet. Så fort hon försökte få av mig var jag rätt hård på henne och visade tydligt att  ett sånt beteende inte är okej. Till slut gjorde hon det jag bad henne om, om än inte helt muntert, men iaf så gav hon sig på den punkten och töltade dessutom helt rent iväg. Då hoppade jag av och ledde henne vägen hem.
Det är första gången jag rider en häst som verkligen ville få av mig och gjorde sitt bästa. Men det har varken avskräckt mig elelr något annat. Pärla är inte dum, hon vilel skrämmas och lyckades inte. Vi kommer nog ha några kamper till framöver sen tror jag att hon kommer inse att det inte leder någonvart mer än att det blir väldigt jobbigt för henne. Jag sitter (peppar peppar) där jag sitter och ger mig inte, inte blir jag rädd heller. Det ska verkligen bli roligt att se hur det hela utvecklar sig.

När vi kom hem så tog vi Thori, Vattar, Aradis, Glod och Sorti och löshoppade dem nere på volten. Det är andra gången Thori löshoppas och oj vilken skillnad sen sist! Nu ville han och gjorde sitt bästa. Även om det var tungt och jobbigt för honom (högt tempo och tungt underlag) så hängde han med hela tiden. Vi höll säkert på i nästan en halvtimme med några pauser där hästarna fick pusta, gnaga på gräset i kanterna medans vi gjorde om hindren. Sorti har nog aldrig tidigare blivit löshoppad och jag har sagtd te förr men säger dt igen, är den hästen verkligen en islandshäst? Han påminner mer om en arab än någont annat. Han var dessutom en riktig surgubbe, som sparkade bakut såfort någon av de andra hästarna kom för nära. Aradis, Glod och Vattar pinnade på, gjorde det de skulel och var heta på hindren. Alla tre har god hoppteknik och tycker att det är roligt att hoppa. Dessutom är de väldigt okomplicerade att göra sånt med, de bara hänger med och gör som de ska.

Sen tog jag Glitnir och löslongerade honom på lilla volten. Jag hade tagit med inspänningen och hade tänkt spänna in honom. Men se såg jag atthan faktiskt ick bätter utan. Däremot så ska jag nog longera med gummisnodd någon gång bara för att få honom att söka sig neråt och länga överlinjen även i traven.

Idag började dagen helt fel, jag försov mig och var inte riktigt på hugget på förmiddagen. Hade en hel del att fixa med under dagen och klockan fem skulle jag vara ute i Aspö och lastträna Tyra och Tindra.
Det var jättekul och gick jättebra, lastträna är min grej tror jag. INgen av dem hade egentligen några större problem emd at tänka sig att gå in i transporten även om ingen av dem hade någon lust med det öht från början. Med lite träning på att gå fram och backa så stod de snart i transporten och backade ur och gick in på kommando både med mig och med alla mattar.
Det är roligt när man hittar en teknik som inte är dte minsta våldsam eller otrevlig och som man trivs med som fungerar på hästarna. Att alaltid ge hästarna ett val, göra det man ber om eller inte/strunta i det. Det spelar ju inet mig någon roll om Tindra hellre står på bakbenen och snurrar än går in i transporten. Det blir ju bara mer jobbigt för henne. För när hon väl är i transporten, det är först då hon får vila. Det brukar hästran förstå snabbt. I transporten är det lugnt och behagligt, utanför den får man jobba. Dte är alltid lika roligt och inspirerande att jobba uppe i Aspö. Precis som i Forsmark, med fika och stallprat och en massa skratt.

Väll hemma hade klockan hunnit bli mycket och jag hann bara med glitnir idag på kvällen. Jaghade eventuellt tänkt rida Thori också, men han har fått gå så mycket förra veckan att han fick en vilodag idag.
Jag red Glitnir på skogsvägen och bestämde mig för attd els träna på det som Hreggi sa samt rida ett fyrgångsprogram, hur bra man nu kan göra det på spår rakt fram. Men iaf träna på övergångarna och hålla de tempon som är tänkta (varken min eller Glitnirs favoritsyssla), jag har nämligen hört att kort tempo inte betyder ökad tölt ;)
Glitnir var som en dröm. Positiv och avslappnad men med mycket energi. Det enda som jag saknade var mer mjuk explosiv energi och bakbensaktion i korta tempot i tölt. Men där ville jag helelr inte samla honom och pressa honom, utan "lullade" mest och fokuserade på att få rätt tempo och mjuk tygelkontakt. Traven var perfekt. Rätt tempo med mycket sväv och aktion och en helt okej form. Han kändes som han bar rätt och ryggen sviktade. Bäst hittills tror jag! Skritten var bättre innan både tölten och traven då han klev på mer än han brukar göra, dock så hade han längre tyglar än det är tillåtet att ha på tävling, men äh, vi vet redan att skritten är hans svaga sida. Galopen är ett säkert kort, han tar i, bär sig rätt och hittarlätt en trevlig form. Aktionen komemr som på beställning. Den ökade tölten från galoppen blev kanon. Även om jag inet pressade honom så värst mycket i riktigt högt tempo. Det är onödigt. Utan filade på kontroll, mjukt tygelontakt samt bärighet bakifrån.
Glitnir kändes verkligen helt underbar. Inget hingstig heller och det hoppas vi håller i sig (peppar peppar). Ska bara prova att rida programmet en gång på bana innan vi tävlar så vi se hur det känns, men det ska nog gå bra. Han frustade nöjt och gick helt avslapnat på lång tygel i skritten på väg hem. Så som det ska vara med andra ord. Han har satt mycke tmuskler också och blir strakare och får bättre kondition. Efetr dne här ridturen på 45 min var han varken flåsig, trött eller svettig. Och då har jag ändå bara ridit honom i drygt en månad. Kom tilbaka från ridturen halv tolv och fick nyheten att Frenja nere hos Ewa på Ängsgården i Laholm fölat, grattis grattis till det lilla stofölet Ewa!

Nu är det verkligen dags att sova!


travtur (Lina)

Idag red jag ut på Vattar ensammen. Idag fokuserade vi oss på traven eftersom det har varit mycket tölt ett tag nu. Vi travade på långa tyglar så han verkligen fick sträcka ut sig. Provade en ny stig och hamnade i sund. Mysigt va det, fast jag va bra rädd när jag red över vägen. (Vattar e inte helt toppen på bilar) men allt gick som tur bra och vi kom hem. Provade nya täckena som jag beställt. Men lyckades beställt ett i lite förstor stl. men jag får skicka tillbaka det eller om ngn annan vill köpa det.


Laddar inför tävlingen i helgen nu. På torsdag bär det av till Sala och på fredag startar jag kl. 11 i femgången. *håller tummarna för att passen ska bli bra*

Skritt på Aradis (olivia)

Idagtog jag ut Aradis på en barabacka skritt tur. Och för första gången i mitt liv ramlade jag av henne. Nåja.. gled snarare. Vi gick på en skogsstig med en massa små träd överallt. Och plötsligt, hel utan förvarning stog jag på marken bakom Aradis ^^ Vi hade visst gått för nära ett träd,som slog i mitt ben och tryckte av mej bakåt. Ingen brakande avramling direkt, men av kom jag. Aradis var snäll iallafall. Stog alldeles stilla tills jag kravlat mej upp igen och resten av ridturen undvek hon alla träd och kvistar. Lilla hyggliga, söta Aradis <3
När vi kom hem tog jag inte hästarna och fodrade. Ella och Matilda kom körande och lassade inte Luzern, vitlök och lite annat smått och gott i foderrummet. Ella skulle till Aspö direkt efter, så jag fick turen att få skjuts hem i bil:) Matilda var snäll och släppte ut hästarna.
=)


Perla "nr 2", lektion, barbackaritt och långa galopper! (Ella)

Oj, här har jag inte skrivit sen i fredags, det är en del att uppdatera.

I fredags var det lugnt för mig på hästfronten, jag red på kvällen ut barbacka på Thori med Matilda som red barbacka på Blakkur. Vi red en rätt kort sväng endast i skritt och klättrade en aning. Men huu, var har balansen tagit vägen! Jag drog alla historier för Matilda om hur man for fram barbacka i full fart överallt förr i tiden. Nu kändes det vingligt i skritt..hrm..

I går, lördag så var det fullt pådraghär hemma. Kerstin och Eva kom förbi för att rida lektion. Dels skulle Kerstin rida Thori och känna hur han känns och Eva skulle prova Glitnir för att se hur hon tyckte att han var att rida. De började nere på banan och kände sig fram. Glitnir var för dagen extra hingstig (såklart, typiskt!) men Thori skötte sig exemplariskt.

Sen red jag ut på Thori med Eva på Glitnir en kortis för att hon skulle få känna på honom ute också. Jag ser ju inte Glitnir ridas så ofta men det är så tydligt hur enormt lyhörd han är för hur ryttaren sitter och gör med sin kropp. Han speglar ryttaren väldigt. Är ryttaren spänd så spänner han sig på samma sätt och är ryttaren sned så vrider han på sig etc.

Evas sto Perla som jag jobbat med i Forsmark tillsammans med Thori beslutade vi att jag skulel ha på träning och vi åkte och hämtade henne samam dag. Ihopsläppet i hagen gick jättebra och Thori och Perla fann varandra snabbt och hänger numera ihop som ler och långhalm. Fast Thori är ju vuxen nu och har fått andra vänner också, till Perlas förtret.

Olivia red Aradis och när hon kom tillbaka red jag Sorti, Olivia Glod och Matilda Blakkur ut på en tur.
Vi red en ny väg sm jag har listat ut och det blev mycket trav och småskutt över pyttepinnar (fast Sorti ansåg tydligen att pinnarna var skyhöga hinder..). Sorti kändes osm vanligt väldigt pigg men en aning ohörsam och blev förbannad när jag sa åt honom att lyssna.

På slutet tog vi en lång galopp och lät hästarna ta i. Glod och Sorti tog en rejäl repa och Blakkur hamnade långt efter trots idoga försök att hänga med "ungdommarna".

Idag söndag jobbade jag till sex och när jag kom ut i stallet så möttes jag av ett gäng med staltjejer! Alla var på väg utatt rida. Så jag red Glod, Olivia/Glitnir, Felicia(Matildas kompis)/Aradis, Matilda/Blakkur, Lina/Vattar och Marie/Sorti.
Det var vi naturligtvis tvunga att få på bild när vi red ut.

Gruppbild från ridturen, fr vä Olivia/Glitnir, (Alice), Ella/Glod, Felicia/Aradis, Matilda/Blakkur, Lina/Vattar och Marie/Sorti
Fr vänster Olivia/Glitnir, Ella/Glod, Felicia/Aradis, Matilda/Blakkur, Lina/Vattar och Marie/Sorti

Vi red en härlig väg med både mycket skritt i skogen samt tölt på mysiga vägar.
När vi kom till den långa sandvägen som har långa raksträckor, som gjorda för galopp lät vi hästarna sträca ut. vi bestämde oss för attd te förmodligen var bäst att rida iväg två och två och först red Felicia och Marie iväg i full fräs, följda av Matilda och Lina. Både Glod och Glitnir var minst sagt upphetsade när det var deras tur att stå och vänta en liten stund. Och i full fart bar det iväg. Fast Glitnir hade inga problem att dra ifrån Glod som kämpade på men inte riktigt orkade lika länge.  I övrigt känns Glod som vanligt stel. Hon behöver markjobba smera och fokusera mer på lösgjordhet och mjukhet i sidorna. Så fort hon slappnar av i sidorna och spänningarna släpper kommer hon jättefint.

Väl hemma fick alla hästar ett välförtjänt dopp och en simtur i Snäcksjöns härligt friska vatten.

Sen var dte dags för premiär för Perla nr 2 eller Pärla som vi döpt om henne till(dte är så jobbigt att ha två hästar i stallet som heter samam sak att Perla nr2 numera heter Pärla här, iom att matte Eva alltid uttalat namnet så. Så framöver är Perla nr2 = Pärla.).
Jag tog ner henne till lilla longervolten och löslongerade henne där. Såg hur hon rörde sig i båda varven och hur hon reagerade på kommandona. Galopp var hon inte jätteintresserad av utan tyckte att trav räckte got toch väl. Jag kallade in henen till mitten och provade att vända henen på kommando. Allt satt som en smäck även om det var svårare att vända åt ena hålet än det andra.
Ella och Perla
Hon var mycket lyhörd för stopp och tvärnitade så som vi tränade tidigare men frammåt var det inte samma explosiva reaktion.

Olivia satt på staketet och agerade fotograf.
PerlaPerla

Hon bär sig  allmänhet bra och även om hon inte är smal så känns hon inte tung i steget. Hon trampar i och tar i trots att konditionen inte är den bästa.

Galoppen kändes stelare och inte lika välbalanserad, den höll hon inte gärna längre sträckor.
Perla

När passet var slut bad jag henne att följa efter mig lös, stannan är jag stannade etc etc och det gjorde hon så gärna. Ett riktigt skolexemplar.

Ella och PerlaPerla och Ella

Summa sumarum gick allt jättebra och jag ser verkligen fram emeot at jobba med henne!

Idag var det Thoris vilodag, men imorgon sätter vi igång igen.
Nu, är det dags att sova!

(Mamma Malou hälsar förresten att hon varit nere och hälsat på Kjarni i Danmark och att han mår jättebra!)


Papegojstigen och galopprace (olivia)

När jag kom till stallet red jag ut på Aradis. När vi kom upp till snesslinge by var det många saker som hände på samma gång.. Människor som tjoade,höns som kacklade och en stor ekld på en äne vid vägen. Stackars Aradis blev alldeles förskräckt och vågade knappt ta sej förbi alla de läskiga sakerna. Men tillslut tog hon mod till sej och travade förbi med högt huvud. Hon var uppstressade nder nästan hela ridturen. Först när vi nästan var hemma och jag travade en sista gång gic hon ordentligt avslappnad och sträckte ut halsen ordentligt. Efter ridturen fick hon ta sej ett dopp i sjön.

Sen red jag på Glod ut tillsammans med Matilda-Blakkur och Ella-Sorti. Ella visade oss en ny väg som hon hittat och det blev mycket trav och även några små skutt över dverse stockar/pinnar som låg tvärs över stigen. På hemvägen tog vi en lång (snabb!) galopp. Väldigt roligt tyckte både hästar och människor! Ella och Sorti försökte flera gånger springa förbi Glod, men se det gick inte! Damen kan allt ta i när hon vill. Även dom hästarna fick bada när vi kom hem. Blakkur tyckte att vattnet var lite för läskigt för att gå ner i, men efter mycket lockande och med hjälp av de andra två kusarna kom även han i .

=)
 


Skritt tur ( olivia

När jag kom till stallet ganska tidigt i morse ( jag åkte med när mamma åkte till jobbet ) låg eller stog alla hästarna i vindskyddet och vilade. Aradis såg måttligt pigg ut när jag hämtade henne, så jag bestämde mej för att ta en lugn tur. Jag började med att skritta upp till crossbanan och klättrade lite i backarna där. Sen skrittade jag vidare och red vicklinge backar. Det blev endast skritt förutom en kort,avslappnad trav på långa tyglar på vägen hem. Aradis skötte sej bra och höll sej till skritt nästan hela tiden. När jag kom tillbaka var klockan bara 10.30 så då ägnade jag mej åt att dona lite i och kring stallet tills jag drog mej hem för att äta lunch.

Kärlek, inridning och Hreggi lektion! (Ella)

Åh, vi har en liten kärleshistoria i hemhagen!
Igår när jag kom ut för att hämta n Thori stod han och Glod tätt tätt ihop och pussades och hade dte bara allmänt mysigt. Var tvungen att föreviga de två turturduvorna på bild.

Glod och ThoriGlod och Thori myser
Glod och ThoriGlod och Thori

Visst ser de söta ut tillsammans?

Igår var jag tvungen att åka med Alice in tillUlltuna och göra en hjärtundersökning av henne. Två av henens kulsyskon har haft allvarliga hjärtfel, varav en fick tas bort som valp Vi har tyckt att Alice betett sig lite väl "lojt" för att vara en unghund och oroat oss för att hon kanske också har något fel på hjärtat.
Alice
Men det var inga som helst fel på hennes hjärta! Efter klämmande, mätningar med diverse maskiner och ultraljud konstaterades det att hon var fullt frisk och förmodligen bara är lugn av naturen.
Men visst kan hon vara uppspelt också, som tex när hon får vara me dnär någon häst ska longeras, när vi kom hem tog jag in Frostrós, klädde på henne sadel och träns och löslongerade henne på lilla volten. Då var det fart på Alice, som ser det som sin största uppgift i livet att få hästarna att röra på sig.

Alice 

Jag hade en idé att se om Frostrós kan trava (går i stort sett alltid i tölt/galopp). Så jag satte på henne ett par boots och tänkte att det kanske kunde få henne att trava lite för mig. Inte då. Tölt (pass) tölt tölt och lite galopp! Och det med två rena fyrgångare som föräldrar!

Frostrós

Jag avslutade sessionen med den töltande Frostrós genom att gå bredvid henen och styra och stoppa med tyglarna. Något Frostrós inte brydde sig särskilt mycket i.

Tog ut Glitnir på en körtur och lät både Glod och Thori följa med som hanhdhästar. Det blåste som sjutton och alla tre hästarna var uppspelta och på tårna. Thori försökte bitvis springa om vagnen! Hör och häpna! Han hade energi som aldrig förr, önskade nästan att jag hade ridit honom.
Blev en rätt lång tur runt byn, en knapp mil och mestadelen trav. Vid skritten hem frustade alla tre nöjt och belåtet och till och med Glitnir skrttade på lugnt och sansat. Glod är ju som alltid lika okomplicerad och lätt att ha med, man märker inet att hon är där, hon följe rmed och finner sig i det mesta. En riktig Pärla!

Igår kväll hade mamma och hennes grupp "Malou and the jazpels" provspelning på ekocafét i Uppsala och vi åkte dit och njöt av god mat och härlig musik hela kvällen!

Idag kom Olivia förbi och dte var planerat att vi skulle slänga upp henne på Frostrós för första gången. Sagt och gjort, vi sadlade, tränsade och ledde ut Frostrós till "uppsittnings rampen". Där fick Olivia hänga och Klänga på Frostrós som inte vard te minsta berörd. Efetr ett tag ledde vi runt Frostrós med Olivia hängandes på sidorna. Frostrós brydde sig inte det minsta. Vi gjorde allt från båda sidorna och sedan satt Olivia upp på riktigt.
Ella, Frostros med ryttare Olivia

Jag ledde runt dem på gården och Olivia pratade och klappade på Frostrós så att hon skulle förstå att det var någon uppe på ryggen. Olivia fick prova att styra, stoppa och driva henne själv och det hela gick kanonbra. Vi avslutade det hela med att springa en liten bit och Frostrós var så duktig! Det är perfekt att ha en (duktig!) voltigetjej i stallet, lätt och med balans som gör att hon sitter kvar i alla väder. Hur perfekt är inte det!?

Sen var det dags att åka till Bärby för Frostrós och träffa Fannar. Samtidigt skulel jag och Glitnir passa på att få oss en lektion för Hreggi. Båda hästarna gick rakt in i transporten (som dte ska vara) och vi åkte till Bärby.
Väl där blev Glitnir helt plötsligt extremt hingstig och ouppfostrad! Han skulle skrika och fara runt och inte alls stå still. Totalt odräglig. Jag fick några gliringar från Hreggi att det var bara att kastrera den där skrikhalsen. Men efter att jag blev lite mer bestämd lugnade han ner sig ordentligt. Det märks atthan blivit insnöad hemma och inte är van att komma iväg på nya staällen, nu är det miljöträning som gäller (och lite mera diciplin hemma...)

Ridningen gick kanonbra! Iom att det ösregnade red vi inne i lilla ridhuset och tränade mest på att få honom mjuk och stilla med huvudet och sluta kasta med det. Egentligen var dte nog snarare så att vi tränade mig att hantera min hand och tygel så att Glitnir inte kastade me dhuvudet så for tjag gjorde en förhållning. Hreggi var dock väldigt positiv och tyckte att han såg väldigt fin ut! Fin i gångarterna, i hullet (dte är nog första gången Hreggi inte sagt åt mig att banta den häst jag ridit på honom för och det är alltså under mer än 10 år jag ridit prvat för honom....) i formen, det var bara att jobba på på samma vis!  Han tyckte tom att han blivit både finare och snyggare än han varit tidigare.  Han lät nästan förvånad. Vi jobbade mest i kort trav och tölt på böjt spår för att verkligen hitta och befästa en fin och mjuk tygelkontakt. Kändes kanonbra! 

Väl hemma igen så fortsatte regnet att ösa ner och jag red ut på Thori helt själv för första gången. Han känns så vuxen nu! Hanvar väldigt pigg och försökte låtsas vara lite "tittig" men insåg att dte inet var så intressanta saker att titta på..
Det var ett smart drag att fokusera mer på traven och även att longera honom med lätt inspänning. Traven idag kändes mycket bättre, balansen tillät tom lättridning och tygelkontakt utan problem. Galopen var ren även om han bitvis tappar balansen och går över i pass. Tölten kommer mer och mer, i långsamt tempo i relativt låg och lång form är han helt ren men så fort man försöker samla upp honom så spänner han sig och det blir passaktigt. Hade den längsta galoppen som var helt ren och i tempo på honom. Det var en "riktig" ridtur, på en häst med ok kondition med ok gångarter. Han är vuxen nu, ingen liten skrutt längre! Vi var säkert ute en timme!

Genomblöta kom vi hem och det var Glods tur näst. Vi red ut och hon är ju så stel och passaktig i skritten, slappnar inte av och spänner bålen. För henne är skritt i öländig terräng i skog kanonbra och jag red vilse inne i skogen och nästan hela ridturen blev alltså i sådan terräng. Det gjorde henne mjuk och avslappnad och traven kom jättefint. Sadeln gled dock fram en hel del, skulle ha tagit den andra men det är svårt för hon har så rak, lång och rund rygg och inte särskilt mycket till manke. Ryggen lutar nästan en aning framåt. Det gör att sadlarna har en förmåga att glida på henne. Men hon kändes väldigt pigg och glad. Tyckte att det var roligt (om än lite trist att bara skritta i skog hela tiden) men hela tiden med drivet kvar. Hon kliver på av egen vilja och man får så mycket mer möjligheter att fånga upp energin och göra något med den.

Ja, vad underbara hästarna är!

tölt!! =) (Lina)

Idag skulle jag ut och rida Vattar och ta med mig Alice (hunden) men det gick inte så bra så vi fick vända om och släppa in henne. Vattar va så himlans töltsugen så jag slänge på han boots och red sen en vända i bara tölt i olika tempon och halter. Han gick hur kanonfint som helst. Fick en bra ökad tölt med bra samling i slutet. Han har börjat samla sig mera och inte bara rusar...

Idag var det min fodringsdag. Jag fixade och grejade lite. Hade på radion och hade det bara mysigt med hästarna!!

Ledig imorron=stallet ;)

Longering och tömkörning i ösregn (Ella)

Idag tog regnet oss verkligen med överraskning och ena stunden var himlen ljus och klar, för att i nästa dundra och braka och släppa ner spöregn som studsade på marken och blixtar som ven i skyn.

Jag har tagit mig an det sista omstruktureringen av sadelkammaren, fått upp några fler sadelängare och flyttat om, tror att dte börjar bli klart. Nästan iaf.
Hade en teori att jag skulle vänta ut regnet innan jag tog itu med hästarna, men den idén var bara att skippa. Thori var först på schemat, honom började jag med att löslongera på "lilla"  volten och tyckte att han rörde sig fint. Så fort han tappar balansen kommer de laterlala rörelserna och galoppen blir bitvis fyrsprång/kors.

Thori
Snyggingen i stallet.


Thori travar
Här tar han i ordentligt och ligegr nästan ne ri kurvan. Till skillnad mot tidigare kund ejag hålla på i stort sett oavbrutet i trav (full fart) utan så mycket pauser för att pusta. Hans kondition har förbättrats avsevärt!

Thori travar
Han börjar även lära sig att bära sig bättre, bitvis hamnar bäckenet där det ska, annars "tappar" han gärna rumpan och gräver sig fram med framdelen istället för att bära upp sig bakifrån.

Sen satte jag inspänning på honom, väldigt löst. Mest för atthan ska lära sig att tygelkontakt inte innebär upp med huvudet och tappa balansen. Utan att han kan söka sig frammåt neråt iaf och hitta en stabil rytm i i traven. Sen ska han lära sig att om han tynger ner fram så tar inspänningen emot, går han och bär sig själv är inspänningen lös. Tog ett tag innan han förstod och han backade och stoppade upp huvudet så högt han kunde. Iom att inspänningen satt så löst så travade han en aning mer sänkt hals än på bilderna ovan när han väl förstod det hela. Traven blev väldigt mycket mer schwungfull och han bar sig bättre.

Sen var dte Glitnirs tur. Tömkörde honom nere på ridbanan och han var ibörjan väldigt stissig. Skulle inte stå still, trodde hela tiden att jag krävd emycket mer än det enkla jag bad honom om (stå still och gå fram). Hankrumbuktade, krökte på nacken, trampade in under sig, innan jag fick honom att slappna av och kliva på i skritten. Jobbade med samlande och lösgörande i skritt. Flyttade honom mycket åt båda hållen samt fokuserad emig på att kunna kontrollera hans olika kroppsdelar, målet är att kunna peka/titta/peta på tex ett bakben för att få honom att flytta bara det. Än är han för överambitiös, om man kan säga så, och svara för stort på mina hjälper. Eller snarare är dte kanske jag som inet hittat balansen för att göra dem så små att han svarar lagom.

I samlingen vet han inte riktigt hur han ska hantera all energi, jag vill jobba honom avspänd och avslappnad för att få en mjuk samling, men det blir lätt att han ska ta i och spänna sig och skjuter upp ryggen och hoppar in med bakbenen under sig istället för att mjukt bara vinkla sitt bäcken. Inte sällan han skjuter iväg all samloing på två ben istället för fyra.
Det roliga med Glitnir är att han alltid försöker göra sitt bästa och försöker förstå vad jag menar. Sen kan ju inte han rå för att jag är lite ringrostig med mina hjälper. Han var iaf väldigt duktig och som belöning när passet var slut släppte jag honom lös och lät honom springa av sig några varv på banan, göra sig av med all otäck energi som jag hade proppat in i honom.
Efter träningen gav jag honom en helkroppsmassage och strechade ordentligt, det var skönt (men lite långtråkigt att behöva stå still förstås...) och behövligt för vissa muskler var rätt spända. men oj vilka muskler han börjar få på bakbnen och hela halsen, magmusklerna är också fina, det är bara ryggmusklerna jag efetrlyser fortfarande. Suck.

Nu har vi anmält oss till Nationella på Strömsholm den 16-18. Ja herregud. men på torsdag ska vi iaf få oss en lektion för Hreggi och se om han dömmer ut oss totalt..

helst i ökad tölt och passtakt... *suck* (Lina)

igår (måndag) red jag/vattar, marie/sorti och ella/thori ut en sväng på kvällen. Det var jätte mysigt och kul. Tills vi ökade takten, eftersom Vattar har stått i 4 dagar var han väldigt på hugget och skulle helst gå i ökad tölt i passtakt... *suck* men efter ett tag blev det bättre. Han började samla sig mer och lyssna bättre. sen tog vi en låååååång galopp hem och han va så possitiv och framåt så jag lag honom i pass och hade marie som dragplåter vilket gjorde att han verkligen tog i. Bästa passen hittils... (ska bara lyckas få den om 1½ vecka på tävlingsbanan oxå =s )

idag blev det inget i stallet. fanns annat som jag var tvungen att göra. Men imorron ska jag dit igen. Får se vad som händer. har fodringen ons+tors.

longering i spöregn (olivia)

När jag klev av bussen för att gå till stallet började det regna. Det blev bara värre och nr jag väl hade hämtat Aradis vräkte regnet ner! Mina ridkläder var alldeles för små och dessutom mullrade det då och då. Så jag tog ner Aradis på volten istället och löslongerade henne i 15 min. Hon var fin, ville helst inte gå t skritt men även det gick efter ett tag. Efter det var båda två verkligen genomblöta! När jag kommit in i stallet igen kom Ella och Matilda och lassade in två säckar havre från bilen. Vi pratade ett tag inne i värmen och sen kom min pappa för att hämta mej. Det blev ingen lång dag i stallet för min del... men ingen rår ju över vädret.

"Långtur" på Thori. (Ella)

Nåja, så lång var den väl ändå inte. Men en bit längre än vad Thori tidigare gått och han kändes pigg och fin. Min första idé att a med Glitnir som handhäst visade sig vara omöjligt och det var nog en av mina sämre ideér och Glitnir fick stanna hemma. Men man vet aldrig förrän man provat!

Nåja, turen i sig var jättemysig, vi red ut tillsammans med Lina/Vattar och Marie/Sorti. Även om Thori helst inte travar alls nu (trots attd te är just traven jag lagt all fokus på) så har hans galopp blivit avsevärt mycket bättre. Idag bjöds jag på i särklass den bästa jag någosoin ridit honom i. Tölten kommer. Dte är ju heöst pass och helst lite obalanserat men nu är det inte omöjligt längre, den finns där, med lite (mycket) pock och drivning så kommer den. Han känns iaf betydligt piggare och nu reagerar han (om än bara måttligt) när andra hästar galopeprar förbi honom och han hamnar på efterkälken. Tidigare kunde han inte brytt sig mindre.

Matilda longerade Glitnir åt mig och Aradís och Glod fick stå. Imorgon har jag storartade planer på vad jag ska hitta på med alla hästar!

Sten i hoven! (Ella)

Efter att ha hälsat på uppe i Aspö och kikat på hästar, skvallrat och Fiji-liv och allmänt fikasurr så  for jag hem för att fira pappa som fyller år på tisdag.

Klocken blev med andra ord rätt mycket innan jag kom hem och lite innan tio kom jag iväg med Glitnir för att rida. Då var det fortfarande relativt ljust ute, Glitnir kändes pigg och framåt men inte hetsig.

Red och tränade på kort tempo trav och tölt, vilket Glitnir inte var särskilt intresserad av, nejnejnej, slängtrav och ökad tölt är ju mycket roligare! och om han inet får som han vill så var det genast mycket svårare för att hålla den gångart matte bestämt. Usch vad jobbigt med kort tempo.
Iom att vi ska tävla om tre veckor tänkte jag dock att dte kan vara smart att träna lite på momenten som ingår i ett tölt och fyrgångsprogram. Nåja,när dte väl går, så går det hur bra som helst och Glitnir är en fantastisk ridhäst!

När jag skrittade på lite hårdare väg tyckte jag att det lät så konstigt omhonom och att han gick nästan lite orent. Jaha, nu har en sko farit av tänkte jag ochsvor över hovslagarslarv (Sorry Peter!). Betsämd emig föratt rida den korta biten genom skogen, sen hoppa av där dte var lie ljusare och se hur dte såg ut. Nej då, inte hade någon sko farit av, däremot hade stackars Glitnir en knytnävsstor sten i ena bakhoven! Inte nog med det, den gick inte att rubba!
Dte tog mig nästan en halvtimme innan jag äntligen fick stenen att lossna. Men det var ett jäkla bök med hjälp av diverse hjälpmedel och Glitnir var inte helt nöjd med tidsuppehållet. För säkerhetsskull ledde jag sedan Glitnir hem de sista kilometrarna (nåja, lite drygt en var det iaf..) vid halv tolv var vi tilllbaka i stallet.. Jag som hade tänkt rida Thori fick slå det ur hågen och han fick alltså vila idag.

Dimman ligger nu tät över gården och det var nästan spöklikt att vandra hem den sista biten.

Förresten, det går jättebra att kommentera det ni läser här på bloggen, vi blir bara jätteglada om ni som läser lämnar lite spår!


Dommarsekreterare och töltträning på volten (Lina)

Igår (lördag) satt jag som dommarsekreterare för första gången på Gladur Regional. Jag fick sitta åt Peter Häggberg. Det var både roligt och intressant. Man lär sig mycket och i pauserna kan man fråga om man har ngn fråga. Jag och Vattar har ju så smått börjat tävla femgång. Och så sa han ofta förtidig läggning. Och då undrade jag när man ska lägga. Och han svarade att när man kommit ut ur kurvan och hästen är rak, och sen ska man aldrig "bromsa in" hästen i passen. Men kallt var det igår (och det var endå 20 maj). Efter lunchen fick jag låna ett ylletäcke, vilket var guld värt!!

Idag satt jag på Vattar mina nya "magicboots" från topreiter, dom är underbara!!! Och jobbade tölt på banan. Han gick kanonfint! Och fick jätte bra lyft. Vänta bara tills vi kommer till en ovalbana, där han alltid tar i och går i kanonform. Han älskar det!

Nu är det uppladdning för tävling om två veckor på solbacken i sala. F1 och T1 är det som gäller!!

Vilka fantastiska hästar! (Ella)

De senaste dagarna i stallet har vi alla verkligen gått om varandra. Är jag där så har Olivia precis åkt och Marie kommer senare och fodrar, elelr så är Lina här när jag är och jbbar och Olivia redan hunnit rida. Etc etc. Lustigt det där hur det blir ibland.

Igår hann jag med en ritt på Glod, provade Maries sadel som fungerade så kanon på Glitnir, och den passade inte alls på Glod. Hon kändes konstig hela ridturen och jag hade väl egentligen gjort bäst i att rida hem och byta sadel. Men vi tog endast en kort ritt, tränade på att Lyssna, att böja sig åt Båda hållen och att helst göra som jag säger. Trotsiga madamen var framme..
Men hon är fin Glod, hon har ju väldigt mycket gång och nästa år/till hösten kan jag tänka mig att hon är redo för att visa upp sina egenskaper på bedömning/tävling. Iom att hon har så otroligt gott lynne och är så härlig att jobba med är hon alltid en fröjd att rida. Även om man ibland får påminna henne om att det inte är hon som bestämmer..Funderar dock lite på den spänning som gör att hon har så svårt att böja sig till vänster. Hela högersidans muskulatur måste vara mycket stelare/starkare/kortare och det känns som om dte gälelr hela kroppen, inte bara i halsen. Ska ta och börja tömköra henne och jobba med skolor från marken, då brukar man se bättre var späningar kommer ifrån. Hon gick omkull en gång i stallet för en tre år sedan i full fart och jag blev orolig atthon hade skadat sig då, kan vara en sådan gammal spänning som spökar kanske.
Igår fick både Thori och Glitnir stå.

Idag däremot fick Glod stå och jag tog ut Glitnir på en körtur. Thori fick springa med som handhäst.
Båda hästarna skötte sig exemplariskt!
Jag vet inet vad dte är med Glitnir, men han verkar såå nöjd med situationen och livet just nu. Är pigg och frammåt utan att vara hetsig (som han kan vara när man kör honom), lyssnar på både fram och stopp och är avspänd men med. Öronen frammåt hela tiden. Idag var inget undantag. Han skrittade på friskt (skritt är dne enda gångart som vi har lite svårt för, Glitnir tycker att skritt går för sakta..) men lugnt, utan att takta. Han tog dte tempo i trav som jag bestämt och höll det. Gick igång i galopp i dte tempo jag bad om och var allmänt nöjd. Frustade högljutt och glatt ca 15 ggr under turen. Såg väldigt nöjd ut väl hemma.

Thori var också ett under av samarbetsvilja. Han är inte dum han inte. Andra gången som handhäst och han hade fattat precis hur det skulle gå till, han höll sig hela tiden så att repet var slakt, höll traven mestadels av tiden (när han tappar balansen kommer passen). Han höll tempot och såg pigg och glad ut i fullt tempo trav i 3 hela km i sträck! Han tog galopp självmant när takten ökades, utan att tappa balansen eller gå över i pass. Bara lugnt rullade igång. Blev en tur på ungefär 6 km, inte så långt alltså och mestadels i trav. Tog en extra kortis vända och skrittade av dem och båda frustade och såg glada ut. Thori en aning tröttare än Glitnir, men inte för trött för att bli "jätterädd" (hrrrmmm) när grannhunden hoppade fram bakom honom och vrålskällde.

Glitnir fick sin dagliga strechning och Thori sin dagliga dos kärlek innan det var dags för båda två att återgå till hagen (och maten..). Till min stora glädje har Thori gått ner i vikt och Glitnir lagt på sig lite.

Nästa vecka åker Frostrós till Fannar och ÄNTLIGEN har jag lyckats övertala Hreggi att hålla en lektion för mig på Glitnir. Tredje gången gilt! Förhoppningsvis dömmer han inte ut oss direkt, för nu är vi anmälda till Wången 9-11 juni! Både fyrgång och tölt. Hrm, jag har aldrig ens ridit Glitnir på bana än, så det ska bli roligt!

Hästlivet är toppen!

uteritt och frostrós-jakt (olivia)

Idag red jag ut på Aradis. Vi red i ca 60 min och hade det jättemysigt! Aradis gick jättefint och avslappnat. Jag d ganska mycket i trav och galopp och även om hon gärna vill dra på i galoppen så är det inte längre på det okontrollerade sättet. Man känner på henne att hon har kul och är någorlunda avslappnad istället för att bara kuta. Det var ganska kvavt ute så hon blev ganska svettig, så efter ridturen lät jag henne ta en simtur i sjön. Härligt :)

Sen var det dags att fodra. Det tog en halvtimme att hitta och få in alla hästar i stallet ftersom de stog allra längst bort i hagen. Jag fick iallafall hem dom.Men inte förrän då, när vi var framme vid stallet igen jag upptäckte att Frostrós inte var med! Jag fick gå tillbaka och leta efter henne, och tror ni inte att hon brutit sej ut på ängen igen? Nåja, hon var iallafall lätt att fånga och resten av dagen gick utan trubbel:)


Ridning, fikarum och lösa hästar! (Ella)

Igår började jag ambitiöst med att fixa ett fikarum till stallet. "Gula garaget" som sitter ihop med verkstan intill stallet är i stort sett oanvänt och efter att Matilda och hennes kompis hade födelsedagsfest därinne, gjorde rent och röjde undan en massa skräp, så passaade jag på att raskt bestämam mig för att där ska vi göra fikarum! SÅ igår bar jag inte bord och stlar, fixade med lite hyllor, hästtidningar etc. Än så länge är dte bara påbörjat lite smått, men man måste börja någonstans!

Lisbeth kom och hälsade på och vi begav oss ut i hagen för at titta på hästarna. Hrm. Vi gick runt hela alltihopa men inethittade vi några hästar. Sen ringer Hreggi och säger att han står på stallplanen och har tagit hårprov på Glitnir och har hans pass med sig. Snabba ryck. Vi kolade lite på unghingstarna och konstaterade att alla lever och mår bra, fast jag blev lite fundersam när vi två gånger fick för oss att det var en hingst för mycket i hagen. Är det jag som har räknat fel!?

På kvällskvisten tog jag och skulle rida Gltinir, Marie fodrade och hade hästarna inne när jag red iväg. Jag provade hennes Loftur sadel (som förresten satt myyycket bättre på honom, han kändes helt annorlunda!) och när jag precis skulel gå och ropa med mig Alice kommer hela gänget med hästar mot mig och Glitnir, lös, i full fart! Vilket Glitnir tyckte var...hrm, väldigt uppjagande.

Dte togett bar tag inan vi fick tag på Frostrós och Vattar som hade smitit ut på ängen på andra sidan vägen och var uppspelta som sjutton. Frostrós styrde naturligtvis kosan mot hingsthagen...
Nåja, efter några spurtar från oss och mycket motande fick vi in rymmaran på stallplanen och in i hagen igen. Alltid händer det något...

Red ut på Glitnir (en något mer upphetsad Glitnir bör väl tilläggas) och tog en skritttur. Klättarde i gamla crossbanan och jobbade mest med att få Glitnir helt avslapna di skritten, som annars är en jobbig gångart för honom (Skritta går sakta och är alltså tråkigt..). Han kändes så mjuk och fin. Verkade tycka att det var jättekul och skönt. Kändes som om många spänningar släppte. Sadeln låg kanonbra även om den är lite för trång ifram. Nu letar vi med ljus och lykta efetr en Loftur med brett koppjärn. 

Bra för honom även att få klättra lite, aktivera bakdelen ordentligt. Alice verkade dock en aning besviken på hastigheten och for runt i skogen på egen hand.

Sedan var det Thoris tur. Hanverkade mycket förvånad över att bli intagen mitt i kvälsmålet men verkade tycka att det var lite spännande. Skönt också att rida på kvällen när det är så mycket kyligare än på dagen. Har ju inte ridit honom själv förut och tyckte att det skulle bli jätteintressant att se hur han beter sig då men beslutade iaf att ta med Glod som handhäst, så att hon skulle få motion på kuppen. Thori kändes kanonfin! Vi koncentrarade oss på traven och jag tror att det är rätt väg för när jag får till traven bra så blir tölten renare automatiskt. Galoppen blir även den mycket bättre iom att om jag tar galopp från pass så blir det antingen korsgalopp elelr pass-galopp. I galoppen är det ju ultimat att träna både kondition, styrka och energi. Känns som balansen i tölten och traven blir bättre av galopp också. Det är ju även en mycket lösgörande gångart. Det känns som om jag är på väg åt helt rätt håll! Han kändes starkare och orkade mera, även om han blev trött på slutet, inget snublande, inte ens på relativt lång tygelpå vägen hem. Fick honom att gå riktigt energiskt och vaket i skritten på långa tyglar även fast han var trött. Sen fick han väldigt mycket beröm när vi kom hem!

Glod gick med jättefint som handhäst, även om hon ibland verkade tycka att Thori gick lite för långsamt...

Idag jobbar jag konstigt och har varit iväg och jobbat en sväng redan och sk aiväg mellan 16-22. Så nu ska jag inte sitta här längre utan ut i stallet!

Paddockridning och vaccination.

Idag har jag inte fått så mycket gjort som jag hade planerat. Tänk vad tiden kan gå fort vissa dagar. Mamma har varit sjuk och Matilda hoppade av sin studsmatta och gjorde illa handen, stackarn!

Men jag hann iaf med att rida Thori på banan. Thori kändes pigg och alert men fortfarande så vill han helst smita undan när det blir jobbigt och göra någon latmansvariant på det jag ber om. Men han är helt klart bättre än förut. Nu har han varit här i 10 dagar! Idag blev dte mycket skritt. Mycket samlande och lösgörande, ställa, böja, flytta och samla. Jobbigt men rätt roligt ändå tyckte Thori som var riktigt duktig! Gick igång helt rent i tölten efter att blivit ihopsamlad, men orkade inte bära sig rent  helt korrekt längre sträckor. Red säkert i en timme och nästan  bara i skritt. Avslutade i trav och då helt plötsligt satt traven mycket bättre än tidigare ridturer och i början av passet. Han kändes överlag starkare och mjukare efter passet. Konditionen är dock fortfarande ett problem. Vi måste få upp flåset mera!

På kvällskvisten kom veterinär Persson och började reda i härvan med alla vaccinationer på hingstflocken, ja herregud, med 12 olika hingstar och några som ska ha dittan och datten och de flesta som inte skulle ha något alls, var det inte helt enkelt. Men till slut fick vi ordning på det hela också!

Skogstur på Aradis (olivia)

Idag,onsdag red jag ut på Aradis. Sist jag red henne hade hon ingen riktig kolla på traven,men idag gick hon jättefint! hon var avslappnad i alla gångarter och lyssnade villigt på mina hjälper. Härligt! Lilla söta Aradis:)

Efter ridturen gick jag in och fick mej en god kopp te tillsammans med Malou medan ja väntade på att Ella och Matilda skulle komma hem. När dom gjorde det gick vi ut i hingsthagen och lockade in hingstarna i fållan, så att det skulle bli lätt att få tag i dom när veterinären kom och skulle vaccinera. När hingstarna var inne gick jag och Ella ut och HÄmtade Glod och Thori som vi red på banan. Ella hjälpte mej att få lite ordning på Glod och få henne att slappna av och böja sig ordentligt. Det var riktigt jobbigt,men i slutet släppte det och funkade ganska bra:)

Det blev lite trassligt när veterinären kom, vilka hästar som skulle ha vad.. men tillslut redde det ut sig bra:)

Födelsedagspartaj och frysande ridtur! (Ella)

Grattis Matilda som fyllde 14 idag, den 16/5. Grattis också till Thori som blev sex år och firades med morötter och pussar, även av matte Kerstin!

Idag red jag ut på Thori med Matilda på Blakkur och Olivia på Glitnir. Det var ganska sent så vi fick rida en kortis. Det märks att Thori har fått bättre kondition, för han är mycket piggare, han tom försöker att låtsas vara rädd för saker, som tex trästockar, hingstar som komem ri full fart i skogen etc.

Det känns på Thori som om det har blivit för mycket fokusering på tölt/pass, för nu är traven mycket ostabilare, han går lätt över i laterala steg och får då svårare med galoppen. Vi tränade tölt-halt-tölt igen och han kändes mer laddad men samtidigt orkar han inte riktigt bära sig så att tölten blir ren. När han är helt mjuk och avslappnad går det, men balansen är inte så bra och han vixlar om man försöker hålla ihop honom. Tycker dock att han känns mycket bättre än i början. Mycket mer lyhörd och alert. Stannar bara mankramar itygeln och blri inet framtung, går fram direkt man be romd et, även om dnehär riktiga energi inte riktigt infunnit sig än. Mer konditionsträning så han orkar. Hade tänkt rida imorgon också, men då på volten och bara jobba honom mjuk i trav för att sedan smyga över i tölt från traven. Tror mer på den idén. Jobba honom på volterna och träna balansen, gå över bommar etc etc. Få honom att ta i och jobba med hela kroppen.

trodd ehan var tröttnär vi skritatde av dem på väg hem, men då kom unghingstarna rusandes i hagen intill och då vaknade han allt! Och gick igång i klockren tölt. Så han kan om han bara vill...Måste få honom mer medveten om sin kropp.

Annars har jag jobbat hela dagen och Olivia har ridit Aradís och Glod (och Glitnir ). Det är tur att jag har henne!

Dags att sova!

Foton på Glitnir (Ella)

Idag red jag Glitnir och bad mamma att ta några bilder igen,
det kan vara bra att hela tiden får se hur man utvecklas. Framåt eller bakåt..

Glitnir kändes kanonfin, mycket mer avslappnad än förra gången vi fotade. Vi fokuserade oss mer på traven som blev mycket bättre. Tölten kändes han en aning avslagen och tog in i ordentligt, en aning högra form än jag är nöjd med. Tyvärr är kameran inte på sitt bästa humör efetr Fiji-resan och alal bilder var jättesuddia, dags att åka in på reparation.

Men här är några där man åtminstone får ett hum om hur han rör sig.

Galoppen blev jag riktigt nöjd med, han bjöd framåt utan att rusa iväg.
Glitnir och Ella
Glitnir och Ella

Traven kändes han bätter i formen, mjukar överlag i kroppen och munnen.
Glitnir och EllaGlitnir och EllaGlitnir och Ella


Tölten var som sagt lite enrgifattig mot vad jag är van och han kändes spändare i hals och nacke.
Glitnir och EllaGlitnir och EllaGlitnir och Ella

Thori fick vila idag, han kom och pussades med mig när jag gick ut nu på kvällen för att kolla läget i hagen. Aradís vilade även hon eftersom hon har haft en halvt om halvt vilovecka men imorgon kommer Olivia (hennes favorit) och ska rida henne.

Nu laddar vi inför Matildas 14:årsdag imorgon!

Barbacka på nybadad häst (Lina)

Så var man i stallet idag igen. När jag kom hade Matilda och Felicia precis sadlat och var klara och skulle rida. Så jag med min super speed fixade Vatttar på typ 5 min. Sen hade vi en jätte härlig ritt tillsammans. Sen badade vi hästarna när vi kom hem. Och jag mitt pucko satt mig på Vattar och red upp barbacka på honom när han badat. Min ridbyxor är jätte blöta. Men men. Lite kul i livet ska man ha!


Lastträning och löshoppning! (Ella)

Igår började jag dagen med att åka  ut för att lasta en "problem" häst som inet hade någon som helst lust att gå på transporten. Med lugn och ledarskap stod han snart inne i transporten och gick in och ut både med mig och mattar och husse. Väldigt roligt och hästen ifråga verkade mest förvånad över att han blivit överlistad men såg iaf nöjd ut med situationen.

Väl hemma igen löshoppade jag och Lina Glod, Aradís, Frostrós, Thori och Vattar. De tyckte alla att dte var jättekul, tom Frostrós var på hugget!

Thori
Thori har ju inte lika bra kondition som de andra så när han började bli trött var de andra knappt flåsiga och han fick stå i longervolten och titta på när de andra fortsatte att hoppa.

Glod hoppar
Aradis och Glod skulel naturligtvis alltid lika i täten...Surprise!

Aradis hoppar

Vattar

Sen var det Glitnirs tur. Glitnir har ju en enorm smidighet och hoppade med lätthet och ganska nonchalant över de "jättehindren" jag tyckte att jag satt upp. Dessutom verkade han tycka att det var hur roligt som helst! Efter simturen efter ridningen i förrgår är han skinande blank i pälsen och såg så vacker ut när han svävade fram i trav att jag nästan blev religös.. Sen har han ju en kort samlad galopp under sig själv också som får honom att se rysligt häftig ut.

Så nu har jag bestämt mig för att vi ska ut och tävla.
Wången 9-11/6 blir premiärtävling. Första tävlingen någonsin för Glitnis och första för mig på massor med år. Hjälp! Håll tummarna!

Pappa kom förbi på kvällen igår och hjälpte mig åka iväg och hämta ett lass till med ö, iom att dte inte har växt så mycket den här våren som det brukar. Hö-bonden var ytterst trevlig och pratglad och vi hade en lång pratstund om alla tokigheter som hände ri vår värld nuförtiden. Jodå, en vanlig dag på gården med andra ord!

Nu är det dags för mig att ta mig ut i stallet. Imorgon fyller Matilda år också så det är full fart här!

En helg i stallet (Lina)



Aradís + Vattar
Vattar å Aradis (nybadade)

Igår (lördag) var jag och Ella ute och red på Vattar/Thori (halvbröderna). Allt va frid och fröjd tills vi skulle börja med tölt,halt tölt halt. Dååååå ställer sig Vattar på två ben! Han vet precis vad som är på G. Det slutade med att vi var nere i dikena och i träd. Då började jag att ställa honom varjegång vi gjorde halt för då kunde han inte ställa sig hela tiden. Och då vart han lugnare. Jag fick förresten mina nya "magic boots" som jag självklart var tvungen att prova. Vilken takt och lyft han fick i tölten!! =) Sen övade vi galopp, halt och Vattar insiterade på att gå i pass. (vilken liten passhäst man har).

Lina+Vattar tölt
Tölten ska bli bättre....

Och sennär vi kom hem tänkte vi att hästarna kunde bada. Men vattar tyckte att man kunde ligga i vattenbrynet och ha det mysig (se bild på Ellas inlägg under).... Ja, Vattar betyder ju Vattenhäst och det stämmer bra det... ;)

 Ella skulle rida Glitnir. Och jag provade att rida Blakkur. Det var år sen jag red en häst utan pass. Vilket var lite konstigt men jag fann mig i det ganska fort. Vi övade kurvteknik på banan. Han vart lite ställd när jag sa åt honom att man inte fick göra som man ville (även fast man e 25).

Idag (söndag) så löshoppade vi Glod, ARadis, Thori, Vattar och Frostrós på banan. Det tyckte alla va jätte kul. Fast Thori blev trött efter ca 4 varv ;) Men han fick springa och hoppa lite endå. Sen ställde vi in honom på longervolten och fortsatte att driva dom andra. Alla hade mer eller mindre bra hoppteknik. Men alla var nöjda efteråt...

Sen kom Martin och hämtade mig och Ella fick ta de sista stallsysslorna...

Imorgon väntar ännu en dag....

Glod + Vattar på banan
Vattar med Glod i bakgrunden på banan

Underbara hästar! (Ella)

Idag på förmiddagen utökades hingstflocken med en ny åring. Rjukandi "Kalle" efter Isar kom och blev runtjagad av de andra hingstarna som mer elel rmindre forsökte sätta på stackaren åt alla håll och kanter. Nu är de 12 i hingsthagen! Det hela lugnade dock ner sig relativt fort och de for iväg för att kolla hela hagen.

Hingstflocken
Amor,

Sen kom KErstin och Eva förbi för att pussa på thori och även kika lite på Glitnir, kanske han kommer få träffa sina första tjejer i sommar, vem vet. Glitnir visade sig iaf från sin bästa sida och var både söt och vänlig. Som alltid!

Glitnir

Sen var dte dags för ridning, först och främst skulle Lina och jag rida ut på Thori och Vattar. Efter lite modellande när mamma kom med kameran, (allt för Kerstins skull!) red vi ut. Vi var ute i ungefär 45 minuter och tränade uppmärksamhet, lydnad och energi. Thori var jättepigg och i början trodd ejag att jag hade hoppat upp på fel häst. För han klev på och vilel fram och somnade inte det minsta! Han hoppade till och med till för ett påhittat hjärnspöke och var riktigt uppspelt!

Vi tränade först tölt-halt-tölt växelvis och Thori gick bitvis helt rent i tölten även om det blev mycke tpas. han börjar dock förstå halvhalterna mycket bättre nu.

Ella och ThoriElla och ThoriEla och Thori

Sen gjorde i galopp-halt-galopp och dte var verkligen en kanonövning för Thori. Att gå igång i (inte kors) galopp i full fart och sedan så fort jag sa till tvärnita fick honom mycket uppmärksam. Det var roligt (men jobbigt) och både Thori och jag var belåtna när vi kom hem. Eftersom båda hästarna va svettiga tog vi ner dem till sjön och tänkte låta dem bada. Döm om min förvåning när Thori gick i i stort sett av sig själv och simmade fyra gånger!
Thori simmar
Vattar och Thori nosar i sjön

Vattar tyckte inte att det räckte med att simma och försökte på konststycket att RULLA sig i vattnet, reslutatet var en blöt och sandig häst..
Vattar rullar sig


Sen var det Glitnirs tur och jaghade bestämt mig för att rida på banan och jobba med bärighet, lösgjordhet, avslappning och form. Lina passade på att prova Blakkur. Glitnir var kanooonfin! i traven var han helt mjuk och lösgjord, trampade under sig, bar sig rätt och ryggen lyftes. Han kändes kanon. Helt mjuk och avslappnad fast med spänst i steget. Dte var en leende Ella som skritatde av honom efteråt.

Tänkte återupprepa bedriften i sjön med Glitnir, men han har ingen simteknik att tala om. Han "hoppar" fram i vattnet och verkar inte veta hur han ska hålla reda på benen. Det var inte långt ifrån att han lyckades dra i mig också.

Igår tömkörde jag Frostrós och det gick bra, hon var iofs rätt "bångstyrig" och ville helst bestämma själv. Dessutom är hon så stark i halsen att man inet har så mycket att sätta emot. Hon var dock mer energisk än jag sett henne på länge.
Frostrós vilar

Idag låg både hon och Vilja och vilade i vårsolen.

Vackra Vilja

Nu har Matilda och hennes kompis Felicia fest här hemma på gården, de har inrett vårt extragarage som ett disko och gjort det jättefint. Så där har vi i framtiden bestämt oss för att ha ett fikarum såklart!

Det är full fart här hemma som vanligt mao!

Barbackatur (olivia)

Idag tog jag och Lina en skritt tur barbacka.Jag på Aradis och Lina på Vattar. Aradis behövde få slappna av lite efter att ha stressat runt på banan tidigare i veckan.. Nu var hon pigg och glad men inte alls stressad. Det bleven mysig tur med många grenar att ducka för på den trånga stigen, men kvar satt vi,båda två:) När vi kommit hem igen lät vi hästarna ta en liten simtur i sjön. Mysigt! Båda vå gick villigt i å flöt runt som små sälar.

Vi tog också ut Glod på banan och löslongerade henne med gummisnodd. Hon trampade på riktit bra. Alice hjälpte såklart till genom att springa framför Glod och skälla. Hmm.. bra jobbat Alice :P

Mysig tur för fyra! (Ella)

Igår red ett helt gäng ut den ljumma vårkvällen.
Jag på Glod, Lina på Vattar, Matilda på Blakkur och Marie på Sorti.

Vi hade en jättehärlig tur, Glod kändes kanonfin. Hon var en aning stel i början men mjukades snabbt upp och verkade tycka att det var jätteroligt att komma ut med flera hästar. Vi tränade tölt-halt-tölt växelvis (min favorit övning alltime!) och värst var det för Lina med Vattar som mest stod på två ben när han skulle stå still....

Matilda fortsätter att imponera med sin oräddhet och sin nykärlek till Blakkur, hon rider på och Blakkur verkar trivas galant. Igår var det full fart på gammelgubben (ja han är ju ändå 25 år) och det såg båd emjukt och harmoniskt ut när de kom töltandes! Då är man en stolt stora syster!

Glod lyssnar mycket bättre i munne n nu och stannar på en femöring, tyckte ju tidigare att hon var väldigt hård och hörsam, vi pratar om att bedöma henne och Glitnir till hösten. Spännande!

När vi kom hem från dne härliga ridturen fick hästarna gå i sjön och bada. Både Glod, Vattar och Sorti tog sig en simtur, men Blakur var lite mer skeptisk. Vi fick honom iaf att blöta fötetrna, menmycket mer blev det inte.

Sen körde jag glitnir och hade Thori som handhäst. Det var konstigt tyckte Thor, behöva springa av sig själv. Men snart förstod han vad dte gick ut på och tog rejäla kliv i trav. Glitnir å andra sidan, var inet als lika förtjust i att ha Thori på släp och att anpassa hastigheten till Thoris kondition. Jag vet inet vad dte är me dhonom. Men han har växlat upp och fått 100 nhästkrafter till. Blivit en turbohäst. Mycket explosivitet, han måste bara lära sig att slappna av. En skrittritt idag blir nog passande.

Thori verkade ganska nöjd efter språngmarchen och inte alltför trött (vi anpassade ju hastigheten efter honom och det blev en hel del skritt), men det är roligt för honom att få komma ut och vara med  på olika saker! Då dög dessutom kraftfodret trots vitlök! Hurra!

Nu är det fredag och Frostrós som fått en spark på bakknät och varit lite öm har blivit bra och idag ska hon sätats på prov. Hon ska bara lära sig att styras och stoppas, sen ska jag skicka upp Olivia på henne!

Tisdag & onsdag (Ella)

I tisdags hade jag och Matidla bestämt att hon skulle ta lite foton när jag red Glitnir. Glitnir var inte på sitt bästa humör, het som sjutton och ville bara fram i full fart. Först ville han inte ens trava (!!).
Han spände sig och kändes som att han skulle explodera vilken sekund som helst.
Men efter ett tag gick det bättre. Även om han fortfarande kändes väääldigt het.
Glitnir och Ella

Ella och Glitnir



I traven ville han mest flascha med aktionen och hade ingen lust alls att slappna av och bära sig rätt. Lyssna på mig var inte jätteintressant.
Ella och Glitnir

Ella och Glitnir




Provade att lägga honom i pass och första vändan gick super, sen blev det mest fyrtaktigt.

Aradís har fått några dagar ledigt efter den katasrofala provritten och hon går och laddar batterierna, hon ser dock ganska nöjd ut över situationen och behövd enog några dagar ledigt.

Red sedan ut med Lina/Vattar på Glod. Glod kändes jättefin! Vi tränade tölt/halt växelvis och visst var dte svårt att stå still när vattar dundrade förbi, men hon gick helt rent i tölten och tyckte dte var roligt. Tyckte ju tidigare att hon var lite hård i munnen men det blev mycket bättre efter några kraftiga halter med sätet och jätte-eftergift.

Thori fick vila och Sorti och Blakkur likaså.

Idag onsdag kom Olivia och skrittade ut på Glod. Jag på Thori, Matilda på Blakkur och Felicia på Vattar red ut tillsammans och först red vi ett bra tag inne i skogen där Thori fick hålla reda på fötetrna, när vi kom ut därifrån och provade på tölt så gick han helt klockrent och bara rullade fram i tölten, helt avslapnad och mjuk! Halleluja! Vad roligt det var!
Vi red en sväng och det blev mycket galopp och trav för mig och Thori för att hålla igång honom och han kändes pigg och positiv och ville verkligen.
Väldigt rolig ridtur. Inget snublande.

Longerade Sorti för att få magen i rörelse och lät Glitnir vila (hur mycket vila det nu blir så som han far runt i hagen).

Två hästfulla dagar!


Badning och stegrande häst (Lina)

Igår var första doppet för hästarna. Första gången Vattar gick i på komando... Han plumsade i glatt. Och var helnöjd.


Vattar badar


Idag så red jag och Ella ut på Vattar och Glod. Vi skulle träna tölt, stop, tölt. Vilket var första gången för mig och Vattar. Det slutade med att jag satt på en tickande bomb. Vilket resulterade i 4 stegringar under ritten. han hade så mycket energi och var jätte positiv och ville verklingen iväg. Jag har aldrig känt honom så exploativ ngn gång. Men häftig va det.

Vi var klara vid 22 och Ella va snäll och skjussade hem mig. Nu väntar en natts sömn och en jobbdag och sedan till stallet.


Utrensning, premiärbad, provritt och kolikanfall! (Ella)

Sitter uppe och ska vara vaken i några timmar till, ute går Maries man Henrik runt med Sorti som ikväll fick kolik.

Jag tyckte att det var lite underligt att Sorti låg ner i boxen nu på kvällen (runt 10), och inte hade han rört sitt kraftfoder, inte heller var han särskilt intresserad av att gå ut till de andra och var han inte lite väl svettig? Väl ute la han sig ner pladask på sidan, flämtade och visade ögonvitorna. Han såg mer elelr mindre död ut och när Frostrós gick fram och skrapade på honom med hoven så rörde haninte en fena. Fick upp honom, lyssnade på magjud, tyst. Kände och lämde lite, jaha, bara att ringa veterinären. Gårdens andra kolikanfall på 14 år!!

Jocke kom ut på stört, gav lugnande, smärtstilland eoch kramplösande. Körde ner en hel slang i magen på honom och kände på honom via analen.

Nu är det bara att hålla honom igång till 4-5 inatt. Henrik har första två timmars passet, jag har nästa. Nu såg han dock bra mycket piggare ut och släppte iväg en rejäl fis när vi tog ut honom på promenad. Otäckt hur fort det kan gå, och kolik som vi aldrig varit drabbade av!

Annars har dagen varit lite underig. Ägnade hela förmiddagen åt att rensa ut i sadelkammaren, blev en bra massa grejerosm ksulle slängas och som kunde läggas bort tills vidare. Fick lite mer struktur och samma saker hamnade på samma plats.

Klockan sju skulle en tjej från Åkersberga komma och provrida Aradis och jag vet inte vad som flugit i henne för hon var som förbytt. I stort sett så gjorde hon inget av det som hon kan och visade inte upp något från sin bästa sida. Väldigt frustrerande och man känen risg minst sagt som om man ljugit ihop hennes goda egenskaper. Satt upp för att känna på henne och hon kändes väldigt stel och rusig. Samtidigt var hon väldigt flåsig och dte var underligt med den kondition hon jobbat upp under vintern. Kanske ett klassiskt exempel på träningsvärk. Beslutade att hon ska få stå tisdag, onsdag och torsdag och Olivia ska få skritta ut med henne på fredag.

Sen lösdrev Lina, jag och Matilda Thori, Vattar, Glod och Blakkur. Vi la även ut några bommar för dem att trava över (bra för Thori att lära sig hålla reda på fötterna..). Dte gick jättebra men var jobbigt för Thori, som fick sluta mitt i när det räckte för honom, de andra var knappt svettiga vid det laget och fick fortsätta jobba. Funderar på om han ska få stå imorgon eller om jag bara ska jobba från marken i skritt med honom då, kanske se hur han reagerar på att ha vagnen bakom sig tex?

Vi tog ner alla fyra hästarna till sjön och lät den få årets premiärdopp. Thori tyckte att dte var lite läskigt (men okej om jag klädde av mg och gick i före, vilket var iiiskallt!), Glod gick rakt ut och simmade en bit. Vattar likaså, han verkade inte tycka dte var något konstigt alls, trots Linas chockade utryck "Han har aldrig gjort det här förr!") Blakkur var en aning mer negativ till hela idén men gick iaf i och blöte benen!

Sen var det hormonstinne Glitnirs tur.
Glitnir bara exploderar av energi just nu och har rasat ganska kraftigt i vikt sen han sattes igång. Nu när alal homnoner kome roch stona finns inom synhåll, så är dte väl inte alltför konstigt. Vill dock inte att han ska tappa för mycket, hatar när hingstarna ser ut som greyhounds i kroppen.
Löslongerade honom i lilla longerfyrkanten. Den är ju lite tung på ena sidan och lite ojämn på andra, så han får hålla reda på fötter och ting. Han har ju explosiv trav, mycket aktion och i fri form bär han sig riktigt bra. Provade även att ha inspännig på honom men ganska löst och han ser som alltid riktigt flott ut.
tror dock att jag åste börja inrikta någon dag i veckan åt avslappning och lugn i alla gångarter, men kanske framförallt i skritt, nu håller explosiviteten på att ta över. Det är ju positivt med explosivitet i tex tävlings/visningssammanhang då man alltid får ut mer aktion och gång ur det än om man måste driva fram allt i hästen.
Däremot blir dte ju svårare att få honom mjuk och lösgjord när han studsar under en hela tiden. Kanske får lägga in en skrittdag i veckan.

Sen var det ju det här med Sorti, det lär bli en lång natt, ja herregud, det är mycket med djur.


Premiärtur för Thori och vild unghingstjakt! (Ella)

Vilken dag!
Min plan att åka och kika på kvaltävling på Bärby gick i stöpet och jag höll mig hemma. Jag och Lina sorterade och rensade i foderkamaren när hon kom hem efter tävlingen. Det var mycket som vi inte hade någon aning om vad det hade där att göra och mycket att slänga.

Thori

Vattar och Thori
 
Kerstin kom förbi och kikade på Thori för att se att han lever och pussa lite på honom. Han har blivit lite satt på plats av Vatatr och Sorti, som inte alls tyckte att hankund ekomma och bete sig hur som helst. Sorti levde upp och for omkring och bockade och hade sig igår vid ihopsläppet.

Jag väntade på att Olivia skulle komma och sen red vi ut tllsammans, jag på Thori och Olivia på Aradís. Thori var pigg och glad men drog sig till pass, i alal tempon och överallt. Vi red friskt och jag försökte bryta passen till tölt och bitvis lyckades det. Vi tog en sväng på 40 minuter och i galoppen fick jag Thori att ta i och gå helt rent. I skogen lät jag honom trava också utan att slänga ner halsen och han kändes lyhörd, pigg och glad.

Sorti och Thori

När vi kom hem tog jag Glitnir och hade Glod och Frostrós som handhäst och Olivia red Sorti för första gången. Allt var frid och fröjd (förutom att Glitnir var lite hingstig och vägrade slappna av i skritten) tills dess att vi nådde hingsthagen. Skogsvägen går längs med hingsthagen och där brkar vi rid ofta. I förrgår kom tre nya hingstar in i flocken och de föjde oss på andra sidan staketet. Ända tills vi kom till slutet av hagen och en av de fyra år gamla hingstarna drog rakt igenom de tre hårt spända trådarna och ut ur hagen för att följa efet ross. Vad gör man? Där satt jag på en hormonstinn hingst med två ston som handhästar (varav en var brunstig) och Olivia red sist på en valack. Dte var bara att försöka rida ifrån hingsten tills dess att vi kom till nästa staket ochkunde stänga honom ute. Vi red i full fart och Olivia viftade med spöet mot hingsten så att han inte kunde ta sig förbi henne. Väl vid grinden hoppade hon av och motade bort  unghingsten och stängde trådarna. Tur att man har mobilen med sig, jag ringde genast till papap som ick komma och försöka hjälpa till. Det fanns ingen annan väg hem än att rida runt och ridturen i sig gick jättebra. Glitnir var enormt upphetsad naturligtvis och ville inte riktigt slappna av utan höll sig till tölt med stor aktion och bar sig väl på rumpan. Glod som gick bredvid visade på en häftig trav och Frostrós som tidigare inte varit alltför lätt att ha med följde med frimant. Hon har fattat vad det går ut på. Snart blir det dags för henne att ha ryttare på ryggen!
Sorti gick kanonfint för Olivia och tycktes trivas med hennes mjuka lätta ridning. Han töltade mjukt och avslappnat i alla tempon!

När vi kom hem var unghingsten infångad på ridbanan (han hade galopperat hem, rusat in på stallplanen, förbi stalle toch raka vägen ner till ridbanan.) Där kunde han fångas in och ledas tillbaka till hingsthagen som var lagad av pappa. Nu får det skynda sig att växa så vi kan flytta ner hingstarna till sommarhagarna.

Alla hästar var ganska upphetsade av allt stohej och jag Olivia kom frn stalelt vid niotiden, då var allt mockat, fixat, fodrat och klart. Vilken tur vi hade att dte gick så väl som det gick. Våra hästar är dagens hjältar!


Kval på Bärby (Lina)

Idag skulle jag ovh Vattar tävla femgång för första gången. vilket har lett till att jag inte sovit inatt.  Men men. Allt ska nog gå bra ändå. Började med att man fick gå upp tidigt. Ont i magen för jag inte kunde sova.


  Lina + Vattar tölt 2

Sen när jag väl kom till Bärby och hade veterinärvesiktat och haft mig blev jag lite lugnare. Jag ställde in Vattar i transporten igen så han fick äta lite. För femgångengick efter fyrgången. Så han fick ta det lite lugnt  en stund.


Lina + Vattar pass

Sen var det dax för framridning. Och jag kände lite på honom i alla gångarter och han kändes väldigt fin.
Och sen skulle vi rida till kolektingring och snart skulle femgångsprogrammet gå i gång. Allt kändes mycket bättre när jag kom fram i arbetstempo tölt. Men sen skulle passen läggas på långsidorna.

Första läggningen gick inge vidare. Men andra gick mycket bättre. Men dock energifattigt. Men det ska vi nog fixa till.

Lian + Vattar tölt


Sen var det dax för tölt programmet och det gick hur bra som helst. Jag höll på att ramla av Vattar när jag fick höra poängen. Allt över 4!!! Det har jag aldrig haft ngn gång.

Men nu är det bara att hem och träna till nästa tränging...
Då ska jag slå poängen!!

F1 3,50
T1 4,13



Ny inneboende, galen körtur och lösgörande arbete på volten.(Ella)

Jag åkte iväg för att hämta Thori och Matilda och Lina följde med, Thori gick lätt in i transporten och väl här hemma så fick han nosa lite i stallet innan han släpptes ut i hemhagen med flocken.  Vilken fart det blev på honom och vilket liv det blev i flocken.
Thori är en snygging!

Vattar beskyddade sin flickvän Vilja i vått och torrt och var inet helt förtjust i att Thori kom in med dundrande steg (vilket steg sen!) utan tog sitt ansvar som flcokens "hingst" (host host) på fullt allvar.
Thori och Vattar
Frostrós, aka Polisen var inte heller överförtjust. I stort gick det hela lugnt till, massor med studsande omkring i trav samt lite tjut, men när jag tittade till dem på kvällen stod Vattar och Thori och delade på en höhög och allt var frid och fröjd.

Tjejerna hade en riktig badardag idag och när jag kom hem så hade Aradís, Blakkur och Vattar fått sig en schamponering och gick i trädgården för att torka i solen!
Matilda tvättar Blakkur, Aradís i mitten och Lina tvättar Vattar till höger.

Glitnir som igår fick flytta från hingsthagen till en egen hage, där det fanns en aning gräs (ytterst lite) var idag mer eller mindre knäpp.
Ella och Glitnir spexar
Jag och Matilda tog ut honom på en körtur och han betedde sig som om han hade fått en havreknäpp, kunde inte skritta och for iväg som skjuten ur en kanon och ville helst inte sakta av, han fick gå två vändor istället för en och var relativt lugn och "avsprungen" på väg hem. Men med alla hormoner som kommer nu på vårkanten så är det inte konstigt om det sjuder av energi i honom, dags att jobba lite hårdare tror jag.
Ella och Glitnir

Glod var näst på schemat och jag red henne nere på ridbanan. Jag koncentrerade mig på skritten först och främst, var sträng lärare mot mig själv och höll sitsen under lupp. Fokuserade på att få Glod mjukare i sidorna och trampa ner i skritten mera och runt min innerskänkel på volt. I början var det stelt och hon kändes även lite hård i munnen. Men det lossnade och jag fick till traven på det väldigt fint. Avslappnat med bärighet och kraft. Kändes kul!

Imorgon är det tävling på Bärby och jag ska dit och kika en stund har jag tänkt, heja på Lina som ska rida femgång! Sen blir det massor med hästarna här hemma när jag kommer hem!

Glitnir

Handhästridning på hög nivå! (Ella)

Igår red jag, Matilda och Lina ut, iom att tiden var kort och det var många hästar att motionera fick vi göra det bästa av saken, rida med handhästar!

Jag red Glitnir, hade Glod som handhäst och Frostrós satt fast i Glod (för att lära sig att följa med). Matilda red Blakkur (och det gick jättebra!) och Lina red Vattar och hade Aradís som handhäst. Vi hade en riktigt härlig ridtur och hästarna verkade tycka att det var hur kul som helst att vara ute så många. Solen sken (jag red i T-shirt!) och hästarna var pigga (och Glitnir var hormonstinn..)

Igår kom Jenny, Hreggi, Elsa och John-Olov förbi och släppte in tre nya hingstar i hingstflocken, Glitnir fick flytta till mellanhagen och gå själv, nu börjar homonerna komma och han blir lite väl elak på smågrabbarna då.

Idag åkte jag till Forsmark för att lasta Tindra som skulle på inridning på Bärby hos Isa. Allt gick bra ända till vi började åka och Tindra hoppade över bommen, slog en kullerbytta och hamnade på rygg i transporten! Mycket obehagligt, men efetr att ha pulat och hållit sig ur vägen för henne när hon vilt försökte ta sig loss, så fick vi upp henne på benen och bort allt i transporten, hon fick åka lös till Bärby.

Nu ska jag åka tillbaka till Forsmark och hämta Thori, som jag ska träna en månad, ska bli jätteroligt!

Att rida med handhäst, för första gången (Lina)

Igår lurade Ella på mig att jag skulle rida med handhäst för första gången. Jag fick ha Aradís som handhäst och det gick jätte bra. Både Vattar och Aradís var hur glada som helst. Det var ganska jobbigt när båda hästarna lag sig i pass bredvid varandra. Men det gick bra ändå. Träning ger färdighet!

Hoppning... eller nått... (Lina)

Jag tänkte att jag skulle hoppa Vattar idag för att hindrena var fortfarande uppställda på banan, och så blev det. Men om det blev så mycket hoppning vet jag inte. Vattar provade att smita undan alla hinder, vilket lädde till att jag nästan flög av bitvis. Men sen så kom Vattar på att man kan stanna framför hindrena och sen hoppa, vilket han gjorde och högt över naturligtvis. Om jag drev mycket i trav så gick det att hoppa ganska flytande. Men men. Jag har konstaterat idag att jag ska satsa på gångartsträning istället. Det är mycket lättare och dessutom ramlar man inte av lika mycket.

Idag var jag ensamen i stallet, vilket va rätt skönt fast dock lite ensamt. Men jag städa och greja lite. Borstade alla hästar med ryktstenen, och HJÄLP vad mycket hår som föll av. Dom tappar det sista av vinterpälsen nu. Och när jag stog och brostade på alla fick jag bekräftat att Vattar är en  mindre häst än dom andra. Även mindre än Vilja som är 2år (!!!) Men det säger inget om att han inte hänger med. Han trampar på rätt bra.

Nej nu ska jag sova så jag orkar med ännu en dag i stallet imorron (dock efter jobbet).

Longering och skrittritt. (Ella)

Idag lät jag både Aradís, Sorti och Frostrós vila då de har fått jobba ganska hårt den här veckan. Istället  longerade jag Glod med gummisnodd i långsamt tempo för att hon skulle sträcka ner och fram och länga överlinjen. Hon gick jättefint och avslappnat och traven satt som en smäck. Hon börjar också få mer schwung i traven och ju mer hon stärks och lösgörs, desto bättre kommer det att bli. Galoppen är fortfarande en aning stel och bunden på så pass litet utrymme, hon behöver gasa igång för at verkligen hitta rytmen och kunna ta i i steget.

Bestämde mig för att ta en skrittritt på Glitnir och red rakt in i skogen, över stock och sten, för att lösgöra honom och låta honom slappna av i skritten. Glitnir hade en helt annan ideé av vad som var dagens plan och var otroligt pigg och frammåt, hade inte någon som helst lust att slappna av och skrtta lugnt, men jag är envis..och skritt blev dte hela vägen. Bitvis samlade jag honom så att han trampade i skritten och bar sig ordentligt bakifrån och tog korta korta energiska steg. När man samlar ihop honom på det viset är dte som att sitta på en tickande bomb. Hela han studsar i varje steg och han nästan piaffar på stället. Mycket bra styrketräning.

Annars så har det varit lugnt på hästfronten för mig idag.

Körning, unghästträning och ridning! (Ella)

i Måndags for jag iväg till Forsmark för att rida Thori och känna på honom. Han har inte gått så mycket och iom att han är lite tung och klumpig händer det att han snubblar till och nästan far i backen.

Jobbade i huvudsak med att få honom alert och uppmärksam och lyssna till mina hjälper. Han är en maffig häst att rida och det var en rolig ridtur, red ut med Eva på Perla också och fick se hur det går för dem. Båda hästarna utvecklas ju åt rätt håll, även om de inte rids sådär väldigt mycket.

Här hemma lät jag Glitnir jobba lösdriven nere på volten, stone kom och flockades runt omkring och tyckte dte hela var myyycket roligt. Lilla Alice tror fortfarande att henens uppgift är att driva hästarna och skälla när det står still, vilket Glitnir inte är helt förtjust i.. Till slut gav han henne en nätt spark så att hon knuffades undan, men hon for bara i backen och var snabbt på'n igen!

Igår var dte dags för Frostrós att träda ännu ett steg in i vuxenvärlden. Dags att lära sig att vara med som handhäst. Iom att Frostrós inte är den mest, hur ska jag säga det här, följsamma, typen av häst insåg jag att det inte skulle bli helt enkelt. Istället för att jag skulel försöka sitta och slita fram henne satte jag på Aradís en bröstsele och spände fast Frostrós i den. Sedan när jag tog ut Glitnir för att köra honom fick de båda följa med. Stackars Aradís! Hon fick släpa runt på Frostrós som inte alls hade någon lust att följa med av egen kraft. Förhoppningsvis lär hon sig tekniken efetrhand.

Glitnir kändes iaf jättefin och verkade tycka dte var hur kul som helst att bli körd. Jag försöker att variera träningen så mycket som möjligt men ändå se till att han jobbar minst 6 dagar i veckan, han ser redan mindre dräktig ut..

Red Sorti inne på volten och fokuserade på att få honom at slappna av i nacken, bära sig bakifrån och hitta en mer avslappnad form i traven. Gick sådär, så fort man försöker smyga igång honom spänner han hela kroppen och blir styv. Det gick dock bättre och bättre och på slutet kunde han åtminstone söka sig neråt och slappna av i lugn trav. Men dte är mycket jobb kvar. Roligt är iaf att han känns så pigg och glad hela tiden.

Idag har jag uppdaterat flera sidor på hemsidan (Aradís, Frostrós, Vilja, Perla, Till Salu) och nu ska jag ut i solen och det blir ännu en "städa gården"-dag och åka runt med 4-hjulingen och röja, plocka upp allt som kommer fram nu efter att snön smält.

Olivia och Lina provar nya stigar (olivia)

Idag red jag och Lina ut på Aradis och Vattar. Vi red upp till crossbanan och klättrade lite i de branta backarna. Det var då det hände.. Vi fick syn på en okänd stig! Fulla av nyfikenhet gav vi oss in på den okända stigen. Den såg jättefin ut och fulla av förväntan travade vi på,såg ljust på framtiden. Men vart tror in stigen slutar? Ute på ett kalhygge såklart. Så gick det med vårat stigfinnande. Inga nya vägar idag heller. Men Aradis hade kul iallafall. Nästan lite för kul. Hon ville inte göra annat än att springa, sen  vilken gångart det gick i tyckte inte hon spelade någon roll. Men men .. jag ser fram imot en härlig ridtur med Matilda imorgon :)

Hästen som fattade passen men inte galoppen (Lina)

Vattar
Vattar från Helsingen

Idag var första dagen som jag var ute och red på Vattar tillsammans med Olivia och Aradís sen jag var på träning med honom för Hjalti. Då vi skulle lägga pass eftersom vi ska tävla femgång på söndag. För mig gick det väl sådär och sen lag Hjalti Vattar i pass och det gick kanon. Och idag när vi skulle galoppera så lag sig Vattar bara i pass och det spelade ingen roll vad jag gjorde det gick inte att få ner honom för det. Men tyvärr så passade Aradís med Olivia oxå. Men tillslut när Aradís och Olivia galopperade före så fick vi en galopp. Nu gäller det att träna trav ett tag så han inte blir lika passinriktad och istället tar galoppen. Sen gick det lungt hem.

RSS 2.0