Kärlek, inridning och Hreggi lektion! (Ella)

Åh, vi har en liten kärleshistoria i hemhagen!
Igår när jag kom ut för att hämta n Thori stod han och Glod tätt tätt ihop och pussades och hade dte bara allmänt mysigt. Var tvungen att föreviga de två turturduvorna på bild.

Glod och ThoriGlod och Thori myser
Glod och ThoriGlod och Thori

Visst ser de söta ut tillsammans?

Igår var jag tvungen att åka med Alice in tillUlltuna och göra en hjärtundersökning av henne. Två av henens kulsyskon har haft allvarliga hjärtfel, varav en fick tas bort som valp Vi har tyckt att Alice betett sig lite väl "lojt" för att vara en unghund och oroat oss för att hon kanske också har något fel på hjärtat.
Alice
Men det var inga som helst fel på hennes hjärta! Efter klämmande, mätningar med diverse maskiner och ultraljud konstaterades det att hon var fullt frisk och förmodligen bara är lugn av naturen.
Men visst kan hon vara uppspelt också, som tex när hon får vara me dnär någon häst ska longeras, när vi kom hem tog jag in Frostrós, klädde på henne sadel och träns och löslongerade henne på lilla volten. Då var det fart på Alice, som ser det som sin största uppgift i livet att få hästarna att röra på sig.

Alice 

Jag hade en idé att se om Frostrós kan trava (går i stort sett alltid i tölt/galopp). Så jag satte på henne ett par boots och tänkte att det kanske kunde få henne att trava lite för mig. Inte då. Tölt (pass) tölt tölt och lite galopp! Och det med två rena fyrgångare som föräldrar!

Frostrós

Jag avslutade sessionen med den töltande Frostrós genom att gå bredvid henen och styra och stoppa med tyglarna. Något Frostrós inte brydde sig särskilt mycket i.

Tog ut Glitnir på en körtur och lät både Glod och Thori följa med som hanhdhästar. Det blåste som sjutton och alla tre hästarna var uppspelta och på tårna. Thori försökte bitvis springa om vagnen! Hör och häpna! Han hade energi som aldrig förr, önskade nästan att jag hade ridit honom.
Blev en rätt lång tur runt byn, en knapp mil och mestadelen trav. Vid skritten hem frustade alla tre nöjt och belåtet och till och med Glitnir skrttade på lugnt och sansat. Glod är ju som alltid lika okomplicerad och lätt att ha med, man märker inet att hon är där, hon följe rmed och finner sig i det mesta. En riktig Pärla!

Igår kväll hade mamma och hennes grupp "Malou and the jazpels" provspelning på ekocafét i Uppsala och vi åkte dit och njöt av god mat och härlig musik hela kvällen!

Idag kom Olivia förbi och dte var planerat att vi skulle slänga upp henne på Frostrós för första gången. Sagt och gjort, vi sadlade, tränsade och ledde ut Frostrós till "uppsittnings rampen". Där fick Olivia hänga och Klänga på Frostrós som inte vard te minsta berörd. Efetr ett tag ledde vi runt Frostrós med Olivia hängandes på sidorna. Frostrós brydde sig inte det minsta. Vi gjorde allt från båda sidorna och sedan satt Olivia upp på riktigt.
Ella, Frostros med ryttare Olivia

Jag ledde runt dem på gården och Olivia pratade och klappade på Frostrós så att hon skulle förstå att det var någon uppe på ryggen. Olivia fick prova att styra, stoppa och driva henne själv och det hela gick kanonbra. Vi avslutade det hela med att springa en liten bit och Frostrós var så duktig! Det är perfekt att ha en (duktig!) voltigetjej i stallet, lätt och med balans som gör att hon sitter kvar i alla väder. Hur perfekt är inte det!?

Sen var det dags att åka till Bärby för Frostrós och träffa Fannar. Samtidigt skulel jag och Glitnir passa på att få oss en lektion för Hreggi. Båda hästarna gick rakt in i transporten (som dte ska vara) och vi åkte till Bärby.
Väl där blev Glitnir helt plötsligt extremt hingstig och ouppfostrad! Han skulle skrika och fara runt och inte alls stå still. Totalt odräglig. Jag fick några gliringar från Hreggi att det var bara att kastrera den där skrikhalsen. Men efter att jag blev lite mer bestämd lugnade han ner sig ordentligt. Det märks atthan blivit insnöad hemma och inte är van att komma iväg på nya staällen, nu är det miljöträning som gäller (och lite mera diciplin hemma...)

Ridningen gick kanonbra! Iom att det ösregnade red vi inne i lilla ridhuset och tränade mest på att få honom mjuk och stilla med huvudet och sluta kasta med det. Egentligen var dte nog snarare så att vi tränade mig att hantera min hand och tygel så att Glitnir inte kastade me dhuvudet så for tjag gjorde en förhållning. Hreggi var dock väldigt positiv och tyckte att han såg väldigt fin ut! Fin i gångarterna, i hullet (dte är nog första gången Hreggi inte sagt åt mig att banta den häst jag ridit på honom för och det är alltså under mer än 10 år jag ridit prvat för honom....) i formen, det var bara att jobba på på samma vis!  Han tyckte tom att han blivit både finare och snyggare än han varit tidigare.  Han lät nästan förvånad. Vi jobbade mest i kort trav och tölt på böjt spår för att verkligen hitta och befästa en fin och mjuk tygelkontakt. Kändes kanonbra! 

Väl hemma igen så fortsatte regnet att ösa ner och jag red ut på Thori helt själv för första gången. Han känns så vuxen nu! Hanvar väldigt pigg och försökte låtsas vara lite "tittig" men insåg att dte inet var så intressanta saker att titta på..
Det var ett smart drag att fokusera mer på traven och även att longera honom med lätt inspänning. Traven idag kändes mycket bättre, balansen tillät tom lättridning och tygelkontakt utan problem. Galopen var ren även om han bitvis tappar balansen och går över i pass. Tölten kommer mer och mer, i långsamt tempo i relativt låg och lång form är han helt ren men så fort man försöker samla upp honom så spänner han sig och det blir passaktigt. Hade den längsta galoppen som var helt ren och i tempo på honom. Det var en "riktig" ridtur, på en häst med ok kondition med ok gångarter. Han är vuxen nu, ingen liten skrutt längre! Vi var säkert ute en timme!

Genomblöta kom vi hem och det var Glods tur näst. Vi red ut och hon är ju så stel och passaktig i skritten, slappnar inte av och spänner bålen. För henne är skritt i öländig terräng i skog kanonbra och jag red vilse inne i skogen och nästan hela ridturen blev alltså i sådan terräng. Det gjorde henne mjuk och avslappnad och traven kom jättefint. Sadeln gled dock fram en hel del, skulle ha tagit den andra men det är svårt för hon har så rak, lång och rund rygg och inte särskilt mycket till manke. Ryggen lutar nästan en aning framåt. Det gör att sadlarna har en förmåga att glida på henne. Men hon kändes väldigt pigg och glad. Tyckte att det var roligt (om än lite trist att bara skritta i skog hela tiden) men hela tiden med drivet kvar. Hon kliver på av egen vilja och man får så mycket mer möjligheter att fånga upp energin och göra något med den.

Ja, vad underbara hästarna är!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0