Ayah Ike


Planer inför sommaren:

Vad sägs om att äntligen genomföra det där ridlägret på Snäcksjön vi så länge pratat om?

Alternativa träningsmetoder för häst - saxat ur Gladur 2006

Alternativa träningsmetoder med häst.

Av: Ella Brolin (skrivet för Gladur 2006)

  

Ibland kan ridningen kännas monoton, man kanske vill prova något nytt eller bara ha alternativ till hur man kan träna och motionera både sig själv och sin häst. För även om de flesta av oss har hästen som rid/kör- djur så behöver både häst och ryttare variation i träningen.

Här kommer jag presentera några lite ovanligare sätt för att få lite omväxling i vardagen.


Att cykla med häst

Tillbehör som krävs: En stadig cykel, en hjälm, kläder som täcker ömma delar av kroppen ifall en olycka skulle hända, en vattenflaska.


(Jag och Glitnir ställer upp och blir fotade under en cykeltur)

Att cykla med sin häst är utmärkt motion för både dig och hästen! Vad som är viktigt är att hästen är följsam och lyhörd, du vill inte att hästen varken ska springa före dig eller att du ska behöva dra den efter dig. Hästen ska gå avspänt med huvudet ungefär i jämnhöjd med din axel och på lös tygel följa med utan problem. Den ska lyssna på drivande och förhållande kommandon.  En häst som är van att gå som handhäst brukar klara detta galant utan några som helst problem. Om din häst är av typen att den inte gärna följer med i allt för högt tempo utan tycker att husse/matte ska släpa den fram genom terrängen är det en fördel att träna följsamheten först utan cykel och sedan kanske ha en medhjälpare bakom som kan smacka på, alternativt peta lite med ett spö bakifrån så att hästen förstår vad den ska göra.

Om din häst tvärtemot helst vill vara först och inte bryr sig särskilt mycket om att hålla sig ur vägen för cykeln, är det viktigt att träna även detta från marken, då en häst som hamnar för långt fram kan hamna i ett läge där du, om du försöker ta tag i den för att få stop på den, endast uppnår att hästen böjer sig in mot framhjulet, i värsta fall med en krasch som resultat. Träna på att hästen inte går över dig och att den respekterar ditt utrymme och under inga omständigheter kliver in i det från marken och alltid håller sig bakom dig och stannar när du stannar när du leder den.



Jag cyklar alltid med mina hästar i träns för att man har mycket bättre kontroll med träns än med grimma, om något skulle hända. Då fäster jag tygeln i ena bettringen och trär den genom den andra, precis som vid handhästridning. Jag har alltid hästarna på höger sida, dels för att jag är starkare i högerhanden och har lättare att cykla med endast vänsterhanden då det behövs, men även för att då får jag hästen ut mot dikeskanten och slipper bekymra mig särskilt mycket över trafiken. Jag håller alltid tygeln med båda händerna, och låter min högerhand sköta hästen och har ett långt "säkerhetsglapp" mellan höger och vänsterhanden. Högerhanden har ett fastare tag om tygeln medan den vänstra endast håller i tygeln lätt utifall hästen skulle rycka till/snubbla/dra iväg så att man inte far efter med cykeln och skadar sig.

Hästen jag cyklar mest med är hingsten Glitnir, med honom har jag även cyklat kortare sträckor längs med hårdare trafikerade asfalterade 90-vägar, utan några problem, men för att göra sånt måste man kunna lita till 100 % på sin häst och veta att den lyssnar i alla lägen samt att man som cyklist är både stadig och trygg.


Glitnir och jag cyklar nu sträckor på ca 15 km per gång, men avancerar sakta men säkert för varje gång, det låter kanske inte så mycket, men ha då i åtanke att för honom blir det 15 km i ökad trav/galopp med ytterst få vilosträckor (vet ni hur svårt det är att cykla i skritt?). Jag rekommenderar med att man börjar med kortare sträckor på otrafikerade vägar och jobbar sig upp i både hastighet, längd och avancerade vägval ju vanare och tryggare man känner sig på cykeln.


För Glitnir och mig har cyklingen blivit ett sätt att träna upp konditionen tillsammans på ett roligt och ur belastningssynpunkt skonsamt sätt. Kombinationen jag cyklaroch han springer är perfekt i ansträngingsförhållandet, när jag cyklar lugnt och energisnålt så travar han i ett lugnt och icke ansträngande tempo, när jag cyklar på så blir han tvungen att trava på i ökad trav och när jag tar ut mitt max (gärna med svag nerförslut om jag ska vara ärlig) så får Glitnir galoppera i högsta hastighet. Vi båda får ut ungefär samma träning av rundan.


Vad du uppnår:

Bättre kondition och uthålliga muskler. Att ha möjlighet att jobba upp sin hästs kondition utan att belasta den från ryggen är optimalt. Hästen jobbar i naturlig form och i ett tempo som gör att hjärtat stärks och konditionen blir bättre, utan att samtidigt behöva bära upp tyngden av en ryttare. Det är ett perfekt sätt att sätta igång hästar efter en vila, jobba igång ston som varit mammalediga, mjukstarta konvalescenter eller bara få bra och skonsam konditionsträning som variation i grundträningen. Långa sträckor i trav är dessutom ett perfekt sätt att få igång hästens fettförbränning och få ner vikten på överviktiga hästar. Det finns inga hästar som inte passar att cykla med. För din del stärks din egen kondition och fettförbränningen ökar, och ju mer ork du får, desto piggare och gladare blir du och ju mer i form du kommer, desto bättre blir du på hästryggen!


Att tänka på:

Cykla inte på för hårt underlag, det är onödig belastning för hästens leder, senor och ben. Gå inte ut för hårt, det ska vara roligt att jobba med sin häst! Sätt alltid säkerheten först, att cykla med sin häst är roligt men inte helt ofarligt (men vad är egentligen det när det gäller hästar?), olyckor kan hända och man får ta det säkra framför det osäkra, känns det osäkert, ta hjälp, hoppa av cykeln och gå en bit eller sänk tempot en aning. Gör det bästa för att skydda dig ifall du skulle cykla omkull, använd alltid hjälm och skydda armar och ben så att du slipper otäcka skrapsår om olyckan skulle vara framme. Drick ordentligt med vatten och låt även hästen få en paus för att pusta ut lite.



Att springa med häst

Tillbehör som krävs: Knappast inga, här kan du välja själv om du vill springa med hästen i grimma eller träns. Se till att ha ett par bra löparskor så att du inte får ont i fötter eller knän.


(Här springer jag så snabbt att kameran bara fångar Gwenda, hej och hå!)

För dem som har en bättre grundkondition och som känner sig lite osäkra på det där med cykling, så går det lika bra att ut och springa med sin häst. Egentligen gäller samma saker som vid cyklingen, hästen ska vara följsam och lyhörd för dina kommandon. Skillnaden är att här kan du helt välja din egen terräng, ut och spring i skogen, kör intervallträning, spring slalom runt träd och försök att hålla ett så pass högt tempo bitvis att hästen måste galoppera för att hänga med. Här krävs det ju mycket mer av dig än av hästen och du får räkna med att komma hem bra mycket svettigare n vad din fyrbente vän gör.


(Såhär kan det se ut om man har en häst som verkligen inte vill springa och det är snöstorm ute. Det här sker dock under en veterinärbesiktning då pappa Lennart fick dra med sig Hekla som inte ville springa och mamma Malou fick springa efter med longerpisk för att jaga på lite. Hur det gick? Hon gick igenom och fick nya trevliga ägare.)

Vad du uppnår:

Här är det framförallt din kondition och fettförbränning som kommer förbättras avsevärt. Även om hästen inte tar ut sig lika mycket som när du cyklar så är säkerheten betydligt större och när du väl kommit upp i tempo så blir en mils rutt en bra bit för hästen att trava på i också. Om du springer i vanliga fall blir det dessutom extra roligt med lite sällskap på vägen!


Att tänka på:

Ta inte ut dig för hårt (i värsta fall får väl hästen bära dig hem om du inte orkar mer), drick ordentligt med vatten före och börja med kortare sträckor och avancera sakta upp i tempo och distans.




Att simma med häst

Tillbehör som krävs: Jag föreslår en repgrimma och ett långt grimskaft, alternativt longerlina. Här krävs det dessutom att man har tillgång till vatten som är någorlunda lätt att ta sig i med inte allt för otäck botten samt väder som tillåter bad.


(Perla på väg hem från en simtur i Snäcksjön)

Att simma med häst är väl något av en dröm för de flesta. Vissa har provat och vissa tycker att det verkar lite för farligt. Har man möjlighet är det dock det allra bästa sättet att träna sin häst om man letar efter ett skonsamt men effektivt träningssätt där hästen får använda hela kroppen, både bygga muskler och stärka konditionen med noll form av belastning. Hästar "töltar" när de simmar så det är ju även gångartsmässigt en mycket god variation till de flesta markjobb, då hästarna i vanliga fall arbetar i trav.


Alla hästar är dock inte förtjusta i att bada och simma och jag tycker att det är dumt att tvinga i en häst som uppenbarligen visar att den tycker det är otäckt med vatten, vi vill ju ändå att träningen ska vara rolig för både oss och hästen. Är hästen dock bara en aning tveksam får man successivt vänja i hästen och ge mycket beröm när den själv försöker plaska och utforska vattnet.


(Jag och perla på väg ut i Snäcksjön)

När jag simmar med mina hästar leder jag alltid ut dem i vattnet och när jag inte bottnar längre så simmar jag iväg ut i sjön, jag har en longerlina fäst i hästen och ser till att jag får ett ordentligt försprång på flera meter innan jag låter hästen följa efter. Med vissa hästar är det enkelt. Lilla Aradís hoppar nästan i vattnet och simmar så energiskt att man aldrig behöver övertala henne det minsta att komma med, med andra är det svårare. Glitnir har inte alls den mest effektiva simtekniken och det har hänt att han ser ut att tro att det jag egentligen är ute efter är att dränka honom, och inte att ge honom "rolig och bra variation i träningen"... Då är det inte lika lätt att motivera honom att ta det där sista klivet ut i vattnet när bottnen tycks försvinna under honom och han måste simma.


(Rán gillade att stå och plaska lite innan hon ville simma)

När man är i vattnet så är man väldigt utsatt och här är det verkligen viktigt att man ser till att ta säkerheten i första hand. Skräckscenariot är att hamna framför hästen och få en virvlande hov i huvudet och bli medvetslös.

Så nummer ett, HÅLL ALLTID ETT ORDENTLIGT SÄKERHETSAVSTÅND TILL DIN HÄST! 

Låt gärna hästen simma runt dig, men inte gärna mot dig om du är stilla i vattnet, gör den det och du känner att du hamnar för nära så brukar det fungera att skvätta ordentligt med vatten mot hästen och smacka och låta för att få den att ändra kurs ifrån dig. Med Aradis simmar jag ut till mitten av sjön och "longerar" henne där, jag kan öka och sänka tempot och byta varv utan problem. Med Glitnir är det inte lika lätt, han är starkare i halsen och ibland måste jag verkligen ta i för att han inte ska simma iväg med mig hängandes på släp. Med honom är det enklast att simma före och försöka få honom att följa mig, men som sagt, på behörigt avstånd, oftast simmar hästarna i stora serpentiner efter mig och då har man inga som helst problem att hålla rätt hastighet.


Hur länge man kan simma med sin häst är väldigt individuellt, regeln är att de orkar mer än man tror, men det är dumt att gå ut för hårt i början. Med Aradis simmar jag 20 minuter, med Glitnir 15 och med mammalediga Perla så tar jag bara en kortrunda för att hon ska få svalka sig.


När du simmar in mot stranden igen kan det vara enklast att låta hästen simma först och bara glida in efter, eller om du är lite modig, simma upp intill hästen och ta ett mantag och låta hästen dra dig in till stranden. För att inte hamna i farozonen för frambenen så är det enklast att simma upp intill lite bakifrån så att du är ur skottlinjen.


Vad du uppnår:

För hästen är det här den absolut bästa träningen ur uppbyggnad och belastningssynpunkt. Precis som för människor är simning oerhört effektiv träning och din häst lär vara rejält flåsig när ni kommer upp ur vattnet. Hela kroppen får jobba, bara att hålla sig ovanför vattnet är ett jobbigt för hästen och att sedan hålla ett tempo kräver att både muskler jobbar och konditionen prövas. Inget är bättre för konvalescenter att göra än att simma, ingen belastning och stor utdelning både för kondition och muskler. Hästen blir även smidig i kroppen av att simma. För dig så beror det mycket på hur mycket du simmar eller hur stilla du är. Simningen i sig skiljer sig inte från annan simning. Den är både bra för kondition, fettförbränning och muskler.


Att tänka på:

Säkerhet, säkerhet och ännu mera säkerhet. Simningen kräver koncentration från din sida så att du hela tiden vet var hästen är på väg och att du har koll på att du inte hamnar ivägen. Ditt säkerhetsutrymme får aldrig tullas på. Är det väldigt mycket sjögräs kan vissa hästar tycka det är otäckt och nästan fastna med bakbenen.



Andra roliga saker att prova med sin häst som kanske inte är lika ovanliga:

Longering, gärna lös på tex en ridbana för att få ösa på lite i tempo. Kan göras med fler hästar samtidigt.


(Olivia löslongerar Aradis)

 

Löshoppning, roligt för både oss och hästarna och bra gymnastik för dem att hoppa över småhinder lösa. Kan även göras med flera hästar samtidigt.


(Aradis och Glod flyger tycker att det är roligt att hoppa)

 

Tömkörning, bra sätt att träna lydnad, kommandon och lyhördhet med sin häst från marken.


(Jag tömkör Perla 2002)

 


(Perla och jag igen)

 

Körning, att köra in sin häst är både jätteroligt och en väldigt bra variation till ridningen.


(Jag och Thori vid första körturen)

 


(Första körturen)

 


(En härlig körtur med Thori)

 

Rida/köra med handhäst/ar, har man flera hästar som ska motineras är det jättebra motion för dem att få följa med som handhästar då och då. Man kan ha med flera handhästar om man är van att rida med handhäst och slå flera flugor i en smäll. Perfekt för unghästar att bygga upp kondition och lära sig att följa med.

 


Vilja och Isak från Snäcksjön (Ella)


Ella - Vilja, John - Isak


Både Vilja, som vi fortfarande äger och Isak som vi sålde för flera år sedan står för tillfället på Bärby.
Jag och John passade på att njuta av de två fina Snäcksjöhästarna på en solig och härlig vinterritt.

Ayah Ike från Snäcksjön blir bara vackrare och större för var dag.. (Ella)

En helt ny bild på henne här.
Hon är till salu och spås bli mycket fin.



Ella håller lektion för Lina på Vattar. (Ella)

Snäcksjön-reunion.
Och de gör bra ifrån sig på banorna!

För dagens tränades det mycket på töl-halt-back-tölt-halt-flytta för skänkeln osv.
Vattar var rikttigt fin!
Kolla undertramp och aktion!










































































Amor från Snäcksjön (Ella)

Amor, på bilden riden ungefär 10-15 ggr. född 2005
e. Kjarni frá kalfsstödum
u. Glod frá Audsholtshjáleigu

Det ser onekligen väldigt lovande ut.


RSS 2.0