Flyttade (lina och vattar)

Vattar

Nu har det gått allt för länge sedan ngn skrev här...

Jag och Vattar har för sommaren flyttat ut till Helsingen där han ska gå som turhäst och jag ska rida och träna honom undertiden så han är i kondition till höstens tävlingar....
Jag lovar att återkomma i bloggen om hur det går för oss... vi flyttar nog tillbaka till snäcksjön i höst!!!
Många kramar på er allihopa!!!

/Lina 

Strömsholm (Ella)

Glitnir och Ella


Hingstjakt! (Ella)

Vad är väl en lugn och trevlig onsdagskväll hemma i soffan mot att vara ute på stenskär och springa och jaga unghingstar? Nej, det där med soffan låter ju himla trist...

Idag kom jag hem från jobbet vid halv fem och blev genast värvad av pappa att komma och hjälpa honom och veterinären ta prov på hans highland cattle. Som är rent ut sagt livsfarliga. Inte ens jag var särsklt kaxig och höll mig på gott avstånd. Kastrerade Gustav som väger uppemot ett ton var inte alls med på noterna och efter att ha viftat rätt rejält med sina horn, lyft av grinden på fångstfållan (en fålla byggd av telefonstolpar och ca 1.70 cm högt staket) och skakat runt där, stegade han helt enkelt fram till staketet vid grindöppningen (ca 1.50 i höjd) och hoppade från stillastående över! Den där kortbenta enorma varelsen!

Lina kom förbi och vi red ut en sväng. Hon på Vattar och jag på Glod. Vi red på en snirklig skogsttig och Glod var både pigg och ovillig att samarbeta. Hon var så tvär att när vi kom fram till en stor grusplan fick vi hålla oss där och träna på att vara lyhörd, böja sig, lyssn aoch stå still när ma ska stå still..Inte dlättaste. När jag fick henne att svara och ge eftergift och lyssna gav jag mig och vi red hem och jag ledde henne hem.

Jaghade bestämt mig för att låta både Thori och Pärla jobba från marken idag och Glitnir skulle köras, så jag slog två flugor i en smäll och hade med dem som handhästar när jag körde Glitnir. Båda två följde med bra och vi tog nästan hela svängen i enbart i trav och liet galopp. Då passar det sig för Pärla att tölta!! Bitvis när repet blir spänt så går hon över till tölt från traven och där sitte rman som ett frågetecken. Så kan, kan hon. Thori såg fin ut. Han travade på och hade inte samma problem som han haft tidigare med att tappa balansen och gå över i pass.

När vi kom tillbaka tillm stallet och jag tog mig in för att äta mat var klockan nio och precis när maten började bli färdig så ringer pappa. Hingstarna har rymt från hagen på Stenskär! Panik panik!
Hreggi var här imorse och tillsammans flyttade han och pappa ner de 13 hingstarna till strandängarna på Stenskär. Stora hagar med mycket vass och strandängar att beta av.
Vi åkte ner i full fart (på tom mage, suck) och jag frågade pappa om vi inte skulle ha med typ havrehink och grimmor? Neeej då, det där kommer gå hur lätt som helst, de var ju precis bredvid hagen..
Jovisst, trodde han ja!
Stenskär är ett sommargäst område och det var nog en hel del som satte kvällsfikat i halsen när det dundrade in 13 unghingstar på tomten och började trampa runt i rabatterna..
Och lätta att fånga? Inte det minsta! Vi har jagat och sprungit, kört bil, värvat cyklister och familjer ute på kvällsrundan med hunden. Att valla och mota och leta. För unghingstarna hade ju jätteroligt, ute på nya äventyr..
Jag for runt, över tomter, in i skogen, över stock och sten, ut på småvägar, ner till vattnet etc etc. Som tur är är ju Stenskär en stor udde och stora bilvägen lååångt bort så någon fara med det var det inte. Så till slut, efter mycket sprngande och farande fick vi in dem i hagen igen. Men då hade ju pappa varit så smart att han hade gått fram till en av de äldre hingstarna och bestämt sig för att knyta fast honom med ett spännband så att han skulle kunna "leda honom". Det ledde till att hingsten drog iväg med ett spännband runt nacken. Inte sådär jättebra. Och tro inte att pappa kunde komma fram till honom. Nejdå, det blev min uppgift. Jag tyckte jag var smart när jag fick ut hela gänget på en miniudde i hagen och väntade in dem så att de skulle lugna ner sig så att jag kunde gå fram. Inte då, de hoppade i vattnet som iaf var en meter djupt och tog sig över till andra sidan, det var bara att bita ihop och hoppa efter i det kalla vattnet.. Nåja, fick tag i hingsten tillslut och fick av spännbandet. Men det var ett jäkla sätt att bli störd i kvällsmaten och skorna kippade av allt vatten, ridbyxorna hänger på tork. Det visade sig att "någon" hade glömt att stänga sin grind ner från sin tomt, in i hagen och det hålet hittade ju hingstarna på en gång...

Tänk vad lätt allt hade gått om vi hade haft med oss havrehink och grimmor som jag sa från början....


Aradis och Olivia (olivia)

Idag fick jag sluta tidigare i skolan , så jag skyndade mig till stallet. JAg och Aradis red ut på en mysig tur i ca 60 minuter. När jag satt upp hade det blivit molningt och det duggade till och med lite då och då. Härligt att det inte var så stekhett! Aradis var snäll och pigg. Jätterolig att rida som vanligt! Jag kommer att åka på voltigetävling till göteborg imorgon, torsdag. Snacka om att jag kommer sakna Aradis och de andra i stallet. Men men .. jag blir inte borta i mer en drygt en vecka iallafall =) Och när jag kommer hem har jag ju sommarlov ! då kommer jag att mycket tid till stallet. Ha det så bra allihopa!

<3


Var tar tiden vägen? (Ella)

Ja, herregud, var tar min tid vägen?
Har varit dålig på att uppdatera bloggen senaste veckan för jag har inet haft någon tid.
Det här blir en väldigt snabb genomgång vad som hänt sista veckan.
Hästarna var helt lediga från mig förra helgen men Olivia och Matilda löslongerade dem en gång så de fick inte bara gå och ha det skönt. När jag kom tillbaka måndagkväll var det full fart på en gång. Alla hästarna skulle ridas, Thori, Pärla, Glitnir och Glod. Pärla red jag på volten och hon var jätteduktig! Lyssnade och var lyhörd och uppmärksam. Mycket  koncentrerad!

Jag åkte till Bärby med Glitnir för att rida för Hreggi och hinna rida honom på banan en gång innan jag skulel iväg och tävla. Första fyrgångsprogramet  var rätt hafsigt och det var bara full fart frammåt i alla gångarter som gäller. Men sen nästa gick Glitnir superflott! Han behövde en lite längre uppvärmning och sen slappnade han av och hittade både form och vi fick bättre samspel. I Galoppen gick stiglädret sönder och ena stigbygeln for va, men vi frtsatte ändå. Ökade tölten var kanonfin. Hreggi så tom imponerad ut och vi fick bra beröm! Mycket nöjd åkte jag hem och klappade om Glitnir. När jag kom hem kom Kerstin och red Thori och jag red Pärla. Vi red ut en kort sväng och Kerstin fick känna på Thoris rena tölt bitvis! Hurra!
Pärla skötte sig även om hon inte är jätteintresserad av jobbiga saker, som tex samling eller att stanna när jag vill etc etc.
Förra onsdagen kom Peter och skodde Pärla, Thori och Glitnir. Jag red hästarna uppe i Aspö och känd epå dem, jättefina båda två! Sen på kvällen dök en av mina bästa vänne rupp och beslutade oss för att ta en kvällsritt tillsammans med Matilda. Jag red Thori och hade Glod och Pärla som handhästar, hon red Sorti och MAtilda red Blakkur. Thori kändes verkligen jättefin. Vuxen. Vi red i full fart och busade i alla gångarter. Fick en bra galopp där han inte bara sprang utan bar sig fint. Pärla och glod skötte sig också jättebra och följde lydigt med även om Glod var pigg och ville hellre få ligga föra Thori än efter..
På torsdagen åkte jag med Glitnir och lillasyster Matilda upp till Wången och tävlade (läs tidigare inlägg) och kom hem natten mellan lördag och söndag.
På söndagen kom Kerstin och Eva förbi och jag tjatade till mig en ridtur tillsammans. Det var länge sen vi red ut alla tre! Jag red Glod och hon kändes jättefin. Hon börjar bli riktigt flott i tölten och även om hon blandar gångarter ibland så har hon en väldig kapacitet.
Eva och Pärla fick till vår stora glädje en snutt i tölt på slutet av ridturen! Hurra! Thori och Kerstin jobbade med att få honom ochh bli mindre bunden i tölten och hitta takten.

På kvällen tog jag en cykeltur på en knapp mil med Glitnir och han såg jättefin ut. Varken stel eller trött. Han "flög" fram i traven!

I måndags fick Glitnir vila och jag red ut på Thori tillsammans med Olivia på Aradís. Men Thori kändes jättekonstig och jag hade så fruktansvär tont i bröstet/magen. Så efetr halva ridturen fick jag hoppa va och leda honom kilometrarna hem.
Jag som hade planerat att rida Pärla fick alltså ett bakslag och longerade henne istället. Trots att hon gått så lite tidigare imponerar hon med sin ork. När hon blir lite smalare och mer tränad kommer hon nog bli väldigt pigg.

Glod fick också lngeras men med snodd för att hon ska lära sig hitta ett avslappnat läga i låg form i traven och höja på ryggen. Hon såg fin ut!

Idag har jag jobbat (liksom igår) och sen kom Peter hit för att sko resten av gänget och sen skulle jag hålla lektion upe i Aspö (vilket som alltid var mycket trevligt). När jag kom hem var dte sent och Peter var inte klar så jag och Matilda red ut en kortis med Pärla och blakkur. Jag och Pärla jobbade på samling och tölt. Inte roligt alls tyckte Pärla som försökte bitvis att slänga av mig. Men inte alls på samma nivå som tidigare. Dessutom gav hon sig mycket snabbare och tölten kommer. Om än fortfarande i ytterst kort tempo.

Sen var dte Glitnirs tur. Tog en sväng i skogen och gick igenom honom. Han kändes väldigt elastisk och pigg. Dock inte så lyhörd direkt. Vi måste måste verkligen träna mer på korta tempon i alla gångarter. För Glitnir existerar bara ett tempo, och det är full fart.

Thori och glod fick tyvärr stå idag för tiden räckte helt enkelt inte till. men det gör inte så mycket. Imorgon är det nya friska tag!

Dags att få sin skönhetssömn!

Ridturer och sjukdom (Lina)

I torsdags när jag kom så red jag och Marie ut... Det skulle inte bli så länge men vi va ute i ca 1½ timma... Men men.... Jag och vattar racade om marie och sorti i galoppen.... :)

Sen fodrade jag å fixade lite innan jag åkte hem. Kännde att jag hade lite ont i huvudet men sen va det inte mer med det.....

MEN....sen vaknade jag på natten och hade världens feber... det va baraatt ställa fram klockan... jag kommer då inte att gå och jobba....

Så när lördagen kom och jag hade tänkt att jag skulle fixa massor med hästarna i stallet så hade jag feber och martin fick hjälpa mig och fodra så alla hästar fick stå....

Och på söndagen hade jag inte frisknat till helller.... så då fick vattar stå igen....

Vattar

Idag så tog jag mig orka att rida... skulle ha ridit med Ella men hon hade ont i magen så det blev en sväng med marie och sorti. När vi skulle galoppa så tyckte vattar att man kunde reaca om.... hmmm... men det gjorde han..... Men annars va det lyckat...bara det att han verkligen inte KAN gå i ökad tölt utan booots det blir bara passtakt... men här nedanför har ni ett bevis på att han och jag kan det....



Vattar tölt


Fullspäckad vecka och tävling på Wången! (Ella)

Glitnir och jag var alltså uppe i Wången i helgen och premiärtävlade!
Efter 56 mil ungerfär på vägen kom vi fram torsdagskväll.

Red fyrgång och tölt uttagningar i fredags. Första tävlingen för oss två och Glitnirs första ever. Hingsten Glitnir steg fram. Han var helt tokig i alla hästar (stoooon), i allt som hände, lät och rörde på sig. Han skriade och for runt och gav mig inte en lugn stund.

Vi startade i fyrgången som andra ekipage på hela tävlingen och jag tyckte att han kändes jättefin. Formen satt inte riktigt och han var helt klart mer spänd än i vanliga fall, men han gick rent i alla gångarter och flott. Dock så hade vi lite olika idéer vad som egentligen är "kort" eller "mellan" tempo. Domarna däremot var väldigt hårda och det hela slutade på 5.10. Inte ens när jag fick domarkommentarerna kunde jag förstå hur de kommentrarerna hörde ihop med poängen. Nåja. Jag var iaf jättenöjd och han skötte sig kanonfint.
Tölten kortade jag upp honom mer ordentligt i korta tölten och fick poängen 5.77, jag var jättenöjd och han kändes kanonfin, vilket ledde oss till B-final dagen därpå.

Finalen var lååång, många varv i ökningarna och ökade tempot. På slutet var han riktigt trött, men tyckte att dte hela var jättekul då han konstant från det att vi gick in på banan gick och smågnäggade HELA finalen. Jag höll på att smälla av! Tydligen hade han hela härligheten ute under vissa perioder också. Han var inte skrikig, men lät hela tiden.  Nåja, mycket bra miljöträning om inte annat. Vi fick poängen 5.83 och jag är jättenöjd. Dock så ledde hela hingstigheten till att jag fick mycket mer i handen än jag är van vid och bromsen inte ritkigt satt där den brukar. Mao så fick jag ta i honom ganska ordentligt för atthan inte bara skulle dra iväg i sitt favorit tempo = full fart frammåt. Dte ledde till att det blev lite dragkamp och inte kändes så harmoniskt som jag är van vid. Glitnir var inet överförtjust i mina tempoval direkt...

Här komme rnågra bilder från fyrgången, tölten och töltfinalen.
Glitnir och EllaGlitnir och EllaGlitnir och Ella


Glitnir och EllaGlitnir och EllaGlitnir och Ella


Glitnir och Ella



Löshoppning med höjd (Lina)

Idag så löshoppade jag Vattar på banan. Han var glad och pigg och jag höjde lite eftersom.... Det slutade väl runt en 80 cm.... ;) Men hans hoppteknik är inte den bästa ibland. HAn stannar framför hindret och hoppar i stillastående... men tro inte att han river... för det gör han inte...

Sen kom Ella hem och jag, Ella och Matilda åkte och hämtade 15 balar hö...
Blev ingen tidig kväll idag inte... ska sova nu så jag orakr med morgondagens bestyr....


Lycka till Ella och Glitnir på tävlingen på Wången i helgen... *håller alla tummar jag har (oftast två ;)  )*

Glitnir

Glitnir


Onsdag-tisdag (Lina)

Onsdag
I onsdags red jag en stund för Ella inför tävlingen i helgen. Vi koncentrerade oss på traven och han blev mjuk och fin tillslut. Fast vi måste jobba mer på bärigheten i bak. Annars känndes det kanon.Packade lite grejer eftersom jag skulle åka på torsdagen efter jobbet.

Torsdag
Dagen började med att jag gick upp vid 5 för att åka till Gräsö för att hämta transporten. Sen åkte jag tills tallet för att packa in i transporten och putsa sadeln. Sen åkte jag och jobbade.

Jag kom till stallet runt halv 5 och packade in och lastadeVAttar. Sen började vi våran färd mot sala och solbacken i sätra brunn. När jkag kom dit hade Leanne redan sadlat Klaengur och jag sadlade lite fort och red en stund med henne. Vattar va jättepigg torts att han stått ca 3 timmar i transporten.

Fredag
Dagen började med veterinärbesiktning. Vilket gick bra den här gången eftersom han brukar tölta men den här gången så travade han på friskt. Sen va det dax för Leanne och Lisa och rida fyrgången. Och då var det dax för mig att vara coach. Det gick jätte bra för båda tjejerna. Sen var det min och Vattars tur att värma upp inför femgången. Han va pigg och lätt i handen. Vi red fram i deras fina ridhus.

Allt gick jätte bra tills vi skulle lägga passen. Första läggningenn så blåset försäljningstältet iäg och Vattar blev jätte rädd. Och vi missade totalt på första läggningen. Andra läggningen fick vi visserligen pass men det gick inte så fort för jag ville inte trycka på mer eftersom då skulle han gå upp i galopp. Så det blev 0r på passen. Men vi slutade på 3,13 och jag var nöjd.

Sen skulle jag rida töltprogrammet. Och han har aldrig gått så bra i tölt ngn gång. Fick upp bra tempo i ökade tölten tillslut. Men jag fick en sdomarkomentar som jag är väldigt nöjd med, "ok takt, ngt lågt tempo, men prydligt"

Tölten slutade på 4,30 rekord igen =) det går bara framåt.

Lina väntan på passen
Väntan på passen


Lina tölt
tölt

Lina galopp
galopp


Lina närbild
närbild



Lina skritt
samlad skritt


Lina trav
trav



Lördag
JAg och vAttar åkte den lååånga vägen hem och han var glad att komma ut i hagen med sina tjejer igen.

Söndag
Inga hästar idag....

Måndag
Jag red ut på Vattar och bara hade det mysigt. Tänkte inte på att jobba eller nått...
Vi hoppade en liten stock och det slutade i ett glatt bocksprång =D

Tisdag
VA inte på sväcksjön idag... Men red hos min pojkväns mamma. Red Ofeigur som inte kan tölta utan jobba med honom på banan. Börjar kännas att det finns där ngnstans. Jag har märkt att min ridning har utvecklats mycket undervintern. Vilket är härligt att känna.

Nu måste jag åka och jobba. HAr fodringen idag!!


Dessa härliga hästar! (Ella)

Igår (onsdag) var jag och pappa fullt koncentrerade på att få hästsläpet att fungera. Dte måste besiktigas omedelbart och naturligtvis så bråkade bakljus, bromsljus och ditten och datten med oss. SUCK. Efter ett antal timmars krypande, svärandes och meckandes så verkade det iaf funka någotsånär okej.

Då var det dags för hästarna att få jobba. Jag och Olivia red ut och jag red Thori ochhade Glod som handhäst. På Glod satte jag fast Pärla i en longeringsjord och det gick jttebra nästan hela tiden.. Thori kändes fin men snubblade någon gång. Hanvar inet riktigt uppmärksam på var han satte fötterna tror jag. Jag och Olivia red mycket skritt och fokuserade på samling. JOBBIGT! Thori tyckte inet alls att samling var något intressant, nej fy vad jobbigt. Och ARadís verkade inte helel rhelt förtjust. Glod och Pärla skötte sig dock exemplariskt. Helt plötsligt märkte jag att jag hade tappat min mobil! Så typiskt mig! Vi fick rida tillbaka och ringa efetr den. Sen hittade vi den på vägkanten där den låg och blänkte i solskenet.

Sista biten hem så gjorde Pärla något mot Glod (jag såg inte riktigt men jag tror hon försökte hugga henne) varpå Glod blev arg och vände baken till och Pärla slet sig! hon hade sönde rmin longeringsjord (skriv upp detta, använd en bröstsele, som jag brukar, när du ska sätta fast en handhäst på sidan av din handhäst). Hon fick springa lös hem och gissa om granntanterna glodde när hon glatt kom pinnandes vid sidan av oss.

Sen kom Lina förbi och hon bad mig kika lite på henne och Vattar nere på volten inför tävlingarn ai helgen. SÅ vi tränade tränade trav påbanan en stund. Nuhåller vi tummaran för ekipaget, Lycka till Lina! Rid gärnet i helgen!

Glitnir kvar och han red jag också på banan och tränade trav, form och lösgjordhet. Han gick kanon i början, spände sig efetr ett tag och blev styv. Sen på slutet släppte det och han blev mjuk och fin igen. Känns bra inför tävlingen!

Idag skulel jag åka in på drive in besiktning med släpet. Joho, den kön var evighetslång och jag hade inte tid utan skulle till läkaren, så det får bli nästa vecka. Phu, hur ska jag hinna allt?

Väl hemm aigen red jag och Matilda/Blakkur ut och jag red Pärla. Hon var fiortfarande lite bråkig, men mycket bättre än första ridturen. Visst stegrade hon sig och försökte bocka av mig någon gång, men det är juinte så roligt när det inte får någon respons. Jag bytte även bett på henne och tyckte att det låg mycket bättre i henens mun. Vi tränade först skritt-halt växelvis (jättefina halter, men sen blev hon lite fånig när Blakkur skulle gå förbi) och gick sedan över till att göra det i tölt och trav. Tölten kommer bitvis men hon vill helst slippa. Ju mer krav, desto mer bångstyrig. Tog två härliga galopper dår hon verkligen fick ta i och det kändes som om hon trivdes med att få länga steget och öka hastigheten.

Sen var dte Thoris tur. Jag hade redan tänkt att jag skulel sätta på honom lite boots för att vikta omhonom och se hur det kändes. Först var han lite styv och spänd och gick mot pass. Ju mer jag försöker samla desto mer spänd blir han i länden/korsryggen. Efter en bit trav och lite tölt-halt (med ganska bestämda halter) så släppte dte dock. Han gick på relativt lång tygel helt rent och mjuk. Han vixlar iblan doch har alltås lite balansproblem, men kändes såååå fin! Tog en repa i galopp då han verkligen fick ta i och sen efetr det så var tölten kanonfin. Man måste juhela tiden balansera upp honom med sätet men jag lät honom gå i en relativt fri form och red väldigt följsamt. Så att han nästan tänkte trav och var helt fyrtaktig. Vi redkanske i en halvtimme men i fullt ös hela vägen och han var så gla doch positiv och trots att han var ganska flåsig när vi kom hem var han nöjd. Han verkade tycka att det hela var mycket uppfriskande. En av de absolut bästa gånger jag ridit honom.

Bara Glitnir kvar och jag hade sedan tidigare bestämt att idag skulle vi träna inför tävlingen. Rida alla moment och verkligen vara noga med tempon etc etc. SÅ jag tog på bootsen jag ska ha på tävling och red ut. Jag kan börja med att säga att jag aldrig har ridit honom när han gått så bra tidigare. Jag tror faktiskt inte att han någonsin gått så bra!
Vi började med kort tempo tölt. Helt plötsligt hittade han formen med en mjuk och avspänd nacke och med baken långt under. Hela ryggen var höjd och magen underifrån kändes som en stark brygga som bar upp hela alltihopa. På det så kom en jätteaktion. Jag skämtar inte. Jag satt och fånlog! Jag testade att öka och korta tempot och minsta lilla kommando att öka tempot så sköt han iväg. Hela baken försvann och framdelen höjdes några decimeter. Trots det var han fortfarande helt avslappnad i halsen och var verkligen bärig. Avsaktningen var inte lika intressant och han slog lite frustrerat med huvudet över att inte få öka mera och längre. Korta tempot efter ökningen var en aning för snabbt men fortfarande var han helt mjuk och bärig. Tog en till ökning och samma sak där igen. Framdelen höjdes flera decimeetr och bakdelen försvann under honom! Skritten är ju som den är, det vet vi. Där blir dte minuspoäng. Lite trippig och utan något riktigt övertramp, men äh, skit samma. Vi tog trav och Glitnir hade mest ökat tempo i åtanke men även där fick jag honom faktiskt att ompröva sitt tempo-beslut utan att bli alltför upprörd och frustrerad och sköt på ordentligt. Det är svårt för mig med all aktion och bensprattel i traven dock. Kan inte bestämma mig om jag ska sitta eller rida lätt och det blir lite halvklumpigt. Inte för att det verkade bekomma Glitnir det minsta. Han jobbade verkligen idag och tyckte att det var såå roligt! Tog två galopper, den ena i vänter och den andra i höger och jag är fullt medveten om att vi och domarna förmodligen kommer ha helt olika syn på vilket tempo galoppen ska ridas i inne på banan... Måste jobba på att rama in honom bättre i galoppen, korta tempot utan att förlorat drivet och påskjutet, kanske omvanlda lite driv till bärkraft och hitta en något mjukare form. Men han kändes helt kanon! Sista galoppen tog jag ner honom i ökad tölt och bara gasade för glatta livet. Han gick sååå bra! Så att man blir salig! Vi red bara lite drygt en halvtimme men det var en tur som jag inte kommer glömma i första taget. Kände mig nästan lite proffsig när jag satt där och bara flög fram i ökad tölt och Glitnir frustade, hade öronen frammåt och bara hade hur mycket att ge som helst! Nu skiter jag i hur det går på tävlingen, nu vet jag hur han kan gå och det ska vi såsmåningom förhoppningsvis också kunna visa inför domare på bana.

Så idag är dte en glad Ella som ska i sängs. Imorgon (5 på morgonen!) åker jag till Laholm och är hästvakt nere hos Ewa och kommer hem på måndag eftermiddag, så det blir tyst från mig under helgen.

Ha det så underbart allihopa!

RSS 2.0