Utrensning, premiärbad, provritt och kolikanfall! (Ella)

Sitter uppe och ska vara vaken i några timmar till, ute går Maries man Henrik runt med Sorti som ikväll fick kolik.

Jag tyckte att det var lite underligt att Sorti låg ner i boxen nu på kvällen (runt 10), och inte hade han rört sitt kraftfoder, inte heller var han särskilt intresserad av att gå ut till de andra och var han inte lite väl svettig? Väl ute la han sig ner pladask på sidan, flämtade och visade ögonvitorna. Han såg mer elelr mindre död ut och när Frostrós gick fram och skrapade på honom med hoven så rörde haninte en fena. Fick upp honom, lyssnade på magjud, tyst. Kände och lämde lite, jaha, bara att ringa veterinären. Gårdens andra kolikanfall på 14 år!!

Jocke kom ut på stört, gav lugnande, smärtstilland eoch kramplösande. Körde ner en hel slang i magen på honom och kände på honom via analen.

Nu är det bara att hålla honom igång till 4-5 inatt. Henrik har första två timmars passet, jag har nästa. Nu såg han dock bra mycket piggare ut och släppte iväg en rejäl fis när vi tog ut honom på promenad. Otäckt hur fort det kan gå, och kolik som vi aldrig varit drabbade av!

Annars har dagen varit lite underig. Ägnade hela förmiddagen åt att rensa ut i sadelkammaren, blev en bra massa grejerosm ksulle slängas och som kunde läggas bort tills vidare. Fick lite mer struktur och samma saker hamnade på samma plats.

Klockan sju skulle en tjej från Åkersberga komma och provrida Aradis och jag vet inte vad som flugit i henne för hon var som förbytt. I stort sett så gjorde hon inget av det som hon kan och visade inte upp något från sin bästa sida. Väldigt frustrerande och man känen risg minst sagt som om man ljugit ihop hennes goda egenskaper. Satt upp för att känna på henne och hon kändes väldigt stel och rusig. Samtidigt var hon väldigt flåsig och dte var underligt med den kondition hon jobbat upp under vintern. Kanske ett klassiskt exempel på träningsvärk. Beslutade att hon ska få stå tisdag, onsdag och torsdag och Olivia ska få skritta ut med henne på fredag.

Sen lösdrev Lina, jag och Matilda Thori, Vattar, Glod och Blakkur. Vi la även ut några bommar för dem att trava över (bra för Thori att lära sig hålla reda på fötterna..). Dte gick jättebra men var jobbigt för Thori, som fick sluta mitt i när det räckte för honom, de andra var knappt svettiga vid det laget och fick fortsätta jobba. Funderar på om han ska få stå imorgon eller om jag bara ska jobba från marken i skritt med honom då, kanske se hur han reagerar på att ha vagnen bakom sig tex?

Vi tog ner alla fyra hästarna till sjön och lät den få årets premiärdopp. Thori tyckte att dte var lite läskigt (men okej om jag klädde av mg och gick i före, vilket var iiiskallt!), Glod gick rakt ut och simmade en bit. Vattar likaså, han verkade inte tycka dte var något konstigt alls, trots Linas chockade utryck "Han har aldrig gjort det här förr!") Blakkur var en aning mer negativ till hela idén men gick iaf i och blöte benen!

Sen var det hormonstinne Glitnirs tur.
Glitnir bara exploderar av energi just nu och har rasat ganska kraftigt i vikt sen han sattes igång. Nu när alal homnoner kome roch stona finns inom synhåll, så är dte väl inte alltför konstigt. Vill dock inte att han ska tappa för mycket, hatar när hingstarna ser ut som greyhounds i kroppen.
Löslongerade honom i lilla longerfyrkanten. Den är ju lite tung på ena sidan och lite ojämn på andra, så han får hålla reda på fötter och ting. Han har ju explosiv trav, mycket aktion och i fri form bär han sig riktigt bra. Provade även att ha inspännig på honom men ganska löst och han ser som alltid riktigt flott ut.
tror dock att jag åste börja inrikta någon dag i veckan åt avslappning och lugn i alla gångarter, men kanske framförallt i skritt, nu håller explosiviteten på att ta över. Det är ju positivt med explosivitet i tex tävlings/visningssammanhang då man alltid får ut mer aktion och gång ur det än om man måste driva fram allt i hästen.
Däremot blir dte ju svårare att få honom mjuk och lösgjord när han studsar under en hela tiden. Kanske får lägga in en skrittdag i veckan.

Sen var det ju det här med Sorti, det lär bli en lång natt, ja herregud, det är mycket med djur.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0